Vad används bor till?

Innehållsförteckning

Vad används bor till?

Vad används bor till?

Bor är ett halvmetalliskt grundämne som i sin rena form är extremt hårt, nästan lika hårt som diamant, och har hög smältpunkt (över 2 000°C). Den stabila isotopen bor-10 används i kärnkraftverk som neutronfångare. Bor är ett viktigt näringsämne för växter och vissa borföreningar användas därför som gödningsmedel.

Vad har bor för Masstal?

Bor är grundämne 5 i det periodiska systemet. Detta tal är även atomnumret för bor vilket betyder att bor har fem protoner i sin atomkärna. Den kemiska beteckningen för bor är B och grundämnet hör till ämnesklassen halvmetaller.

Var finns bor?

Förekomst. Bor är ett grundämne som förekommer naturligt i berggrunden i form av borsyra och borater. Från dessa kan bor lösas ut till grundvattnet. Bor kan spridas till luft genom gruvarbete, och tillverkning av glas och keramik, men normalt är halterna i omgivningsluft mycket låga.

Är halv bor?

Bor tillhör ämnesklassen halvmetaller och är i fast tillstånd. Densiteten är 2340 kg/m3. Användningsområden: Rent borfiber används bland annat till armering i flyg- och rymdfart.

Hur många protoner finns i bor?

Borisotoper är isotoper av grundämnet bor (B), det vill säga atomer och kärnor med 5 protoner och olika antal neutroner.

När upptäcktes bor?

Boron/Discovered

Hur framställs bor?

Framställning. Amorft bor framställs genom reduktion av boroxid (B2O3) med alkalimetaller och dylika reaktiva metaller. Vill man ha ett rent bor upphettas borbromid eller borjodid (BBr3, BI3) mot en volframtråd upphettad till över 800° C.

Vad är Borvatten?

Borvatten används som omslag i bl. a. behandling av ögonsvullnad och inflammationer. I Australien och på Nya Zealand har man med framgång använt natriumborat vid ledgångsreumatism.

Relaterade inlägg: