Får man alltid sjuklön?
Får man alltid sjuklön?
Den som är anställd tillsvidare eller ska vara anställd i mer än en månad kan få sjuklön från den första dagen hen är anställd. Den som ska vara anställd i kortare tid än en månad kan få sjuklön när hen har arbetat i minst 14 dagar. ... Detta gäller oavsett om den nya anställningen ingås hos samma eller en ny arbetsgivare.
Vad säger Sjuklönelagen?
Inledande bestämmelser. 1 § En arbetstagare har enligt vad som följer av denna lag rätt att vid sjukdom behålla lön och andra anställningsförmåner (sjuklön). Lagen inskränker inte den rätt till sjuklön som kan finnas enligt någon annan lag.
Finns det några undantag från rätten till sjuklön och i så fall vilka är det?
3 § Arbetstagarens rätt till sjuklön gäller från och med den första dagen av anställningstiden. Är den avtalade anställningstiden kortare än en månad inträder dock rätten till sjuklön endast om arbetstagaren tillträtt anställningen och därefter varit anställd fjorton kalenderdagar i följd.
Är Sjuklönelagen dispositiv?
Undantag genom kollektivavtal Sjuklönelagen är tvingande till den anställdes förmån. Vissa bestämmelser är dock dispositiva. Det innebär att undantag från lagen kan göras i kollektivavtal som slutits på central nivå.
Vad gäller vid sjukskrivning?
- Vad gäller vid sjukskrivning? Företagarna reder ut vad som gäller vid sjukskrivning. Sjuklön. Du ska under de första 14 dagarna i varje sjukperiod betala sjuklön till anställda som inte kan arbeta på grund av sjukdom. Sjuklönen ska motsvara 80 procent av de förmåner i anställningen som den anställde förlorar.
Hur länge har du rätt till sjukpenning?
- Efter 90 dagar har du rätt till sjukpenning om du inte utföra ditt vanliga arbete eller något annat arbete som din arbetsgivare kan erbjuda. Dag 181–365. Efter 180 dagar har du rätt till sjukpenning om du inte kan utföra något arbete på den vanliga arbetsmarknaden.
Vad kostar sjukpenning från Försäkringskassan?
- Du ansöker själv om sjukpenning från Försäkringskassan. Sjukpenningen är något lägre än 80 procent av din månadslön, upp till ett tak på 8,0 prisbasbelopp (ändrades från 7,5 prisbasbelopp till 8,0 prisbelopp den ).