Vem styr i islam?

Innehållsförteckning

Vem styr i islam?

Vem styr i islam?

I en helt islamiskt styrd stat är det inte ett parti eller en folkmajoritet som har makten. Det är Gud ensam som styr. Men han gör det genom en regering av ställföreträdare i form av människor som följer Guds vilja och lagar givna i Koranen och sunna, vilka är giltiga i alla tider.

När kom islamismen?

Islam är en monoteistisk religion som grundades på 600-talet e.Kr av profeten Muhammed som levde på den Arabiska halvön. Det finns idag ca 1,8 miljarder muslimer runt om i världen [PewForum]. Islam räknas därför som världens näst största religion.

Vad betyder shahadah?

Shahada[redigera | redigera wikitext] Shahada (med arabisk skrift شهادة) är den muslimska trosbekännelsen och en av islams fem pelare. Ordet shahada är ett substantiv som härrör från verbet shahida som betyder att observera, att vittna om, eller intyga.

Vem bekänner sig till islam?

  • Den som bekänner sig till islam kallas muslim. Islam är världens näst största religion (efter kristendomen), med omkring 1,6 miljarder utövare eller cirka 23 procent av världens befolkning. Det finns flera grenar av islam, varav de två största är sunni som utgör 87–90 % av alla muslimer, samt shia.

Vad är muslimer i Mellanöstern?

  • Islam är den dominerande religionen i Mellanöstern, såväl som i delar av Afrika och Asien. Större muslimska grupper finns även i Kina (20–30 miljoner), på Balkanhalvön (45 procent av Bosnien och Hercegovinas befolkning är muslimer) och i Ryssland (23 miljoner människor med muslimsk bakgrund).

Vilka är Islamiska profeter?

  • Islamiska profeter anses vara närmast fullkomliga. Koranen nämner ett flertal personer betraktade som profeter inom islam, bland dem Adam, Noa, Abraham, Moses och Jesus. Islamisk teologi menar att alla Guds sändebud sedan Adam har predikat samma budskap; överlåtelse av sig själv till Guds vilja.

Relaterade inlägg: