Vad heter de blodceller som hjälper till att stoppa en blödning?

Innehållsförteckning

Vad heter de blodceller som hjälper till att stoppa en blödning?

Vad heter de blodceller som hjälper till att stoppa en blödning?

Det här händer i kroppen när blodet stelnar: Det skadade blodkärlet drar ihop sig för att det ska blöda mindre. Blodplättarna i blodet klibbar ihop sig så att de skapar en propp som täpper igen hålet i blodkärlets vägg. Blodplättar kallas också för trombocyter.

Vad är en liten blödning då blodet rinner långsamt?

  • En liten blödning då blodet rinner långsamt kommer oftast från en kapillär eller en ytlig ven. Kapillärer är kroppens minsta blodkärl. Vener är blodkärl som leder blod till hjärtat. Blödningar då blodet rinner snabbt, pulserar eller sprutar kommer oftast från en pulsåder, en artär.

Har du blödning från livmodertappen?

  • Blödning från livmodertappen kan uppstå efter tex samlag. Blödningen är liten och brukar sluta av sig ... men ovanligt efter vecka 12. Vanliga symptom är kraftiga blödningar och att det gör det ont i nedre delen av magen i form ... Hur bråttom det är att söka vård beror på hur mycket blod som kommer och hur länge du har varit gravid.

Har du små blödningar under huden?

  • Små blödningar under huden kan ge blåmärkensom är ömma eller gör ont att ta på. Små blödningar som pågår under längre tid kan göra att du förlorar mycket blod och att du börjar känna dig trött och hängig. Det kan till exempel vara en blödning i mag-tarmkanalen eller i urinvägarna. Stora blödningar ger flera symtom

Relaterade inlägg: