Vad har IRA gjort?

Innehållsförteckning

Vad har IRA gjort?

Vad har IRA gjort?

IRA attackerade brittisk polis och militär på Nordirland och mördade flera protestantiska politiker och ledare. IRA:s hämnd för den blodiga söndagen var vad som kallas blodiga fredagen, då 22 bomber exploderade i Belfast.

Vad är IRA?

IRA, Irish Republican Army, Irländska republikanska armén, katolsk revolutionär styrka, bildad 1919 i syfte att upprätta en oberoende republik på Irland. IRA deltog i det framgångsrika gerillakriget mot britterna, som 1921 ledde till att Storbritannien beviljade södra Irland självstyre inom imperiet.

Hur blev Nordirland till?

I slutet av 1800-talet beslöt engelsmännen att Irland skulle styras av parlamentet i London. ... Kring år 1900 ökade det irländska motståndet mot engelsmännen och man försökte på politisk väg att bilda en egen stat. 1921 fick Irland självstyre, men Nordirland skulle också i fortsättningen tillhöra Storbritannien.

Är IRA aktiva?

Provisoriska IRA blev senare den mest kända och aktiva grenen.

Finns IRA kvar?

Officiella IRA tynade med tiden bort till förmån för Provisoriska IRA, som fortsatte den väpnade kampen. Provisoriska IRA är, trots två splittringar 1986 (då Continuity IRA bildades) och 1997 (då Real IRA bildades) än idag det mest betydelsefulla IRA.

Var IRA katoliker?

Irländska republikanska armén (IRA) motsatte sig detta vilket ledde till en väpnad kamp som syftade till att förena Nordirland med den nybildade republiken Irland. På den ena sidan fanns katoliker där ett flertal var republikaner och nationalister, på den andra protestanter där de flesta var unionister/lojalister.

När började konflikten i Nordirland?

19 The Troubles/Periods

Hur styrs Nordirland?

Konstitutionell monarki Konsociationell demokrati Northern Ireland/Government

Finns IRA idag?

Trots nederlaget fortsatte IRA att existera som en organisation under olika skepnader, strukturer och externa förhållanden fram till 1969, då den återigen splittrades. ... Provisoriska IRA är, trots två splittringar 1986 (då Continuity IRA bildades) och 1997 (då Real IRA bildades) än idag det mest betydelsefulla IRA.

Relaterade inlägg: