Vad menas med Amorteringsunderlag?

Innehållsförteckning

Vad menas med Amorteringsunderlag?

Vad menas med Amorteringsunderlag?

När du ska flytta bolån till oss behöver du be din nuvarande bank om ett så kallat amorteringsunderlag. Amorteringsunderlaget visar vilka amorteringsvillkor som gäller för lånet som du vill flytta, till exempel hur mycket du amorterar idag och vilken värdering som ligger till grund för amorteringen.

Varför behövs Amorteringsunderlag?

Vad är amorteringsunderlag? Om du vill flytta ett bolån från en bank till en annan så krävs ett dokument som kallas amorteringsunderlag. Det är den nya banken som du flyttar bolånet till som kommer kräva underlaget från dig. Underlaget påvisar hur den nuvarande banken har beräknar och fastslagit amorteringsvillkor.

Hur får jag Amorteringsunderlag?

Du måste dock själv begära ut amorteringsunderlaget från din befintliga bolånegivare. Det kan du antingen göra genom att ringa kundtjänst, eller skicka ett säkert meddelande när du loggat in på din bank internetbank. Om du har SBAB finns ditt amorteringsunderlag att hämta som en PDF när du loggar in.

Hur lång tid Amorteringsunderlag?

I många fall kan det ta upp till en vecka från att du kontaktar banken till att du får amorteringsunderlaget, vilket är betydligt längre tid än för andra bankärenden. Anledningen till den utdragna processen är att din befintliga bank vill undersöka om de kan ge dig ett bättre erbjudande för att behålla dig som kund.

Varför ska man amortera?

Till skillnad från att spara på börsen är amortering ett säkrare sparande. Varje gång du gör en amortering sänker du din egen belåningsgrad och låser pengarna i din bostad. ... Om din bostad skulle falla i värde eller om räntorna går upp blir du inte lika hårt drabbad om du har amorterat av mycket av ditt lån.

Relaterade inlägg: