Vad menas med lufttryck och vilken betydelse har detta?

Innehållsförteckning

Vad menas med lufttryck och vilken betydelse har detta?

Vad menas med lufttryck och vilken betydelse har detta?

Lufttrycket vid en viss nivå är lika med tyngden av en lodrät luftpelare, som sträcker sig från den aktuella mätpunkten upp till atmosfärens övre gräns. Ju högre upp man kommer i atmosfären desto lägre blir lufttrycket.

Har vi i allmänhet lågt eller högt lufttryck vid ekvatorn?

Vid ekvatorn råder ett permanent (oföränderligt) lågtryck eftersom jorden blir kraftigt uppvärmd av solen.

Vilka enheter används för mätning av aktuellt lufttryck?

  • För mätningar av aktuellt lufttryck används en barometer. SI-enheten för lufttryck är Pa men enheterna millibar (tusendels bar) och mmHg (mm kvicksilverpelare) förekommer i olika sammanhang. Försök att bestämma ett medelvärde för lufttrycket i olika standarder har gjorts - STP och NTP är exempel på sådana standarder.

Vad är medelvärdet för lufttryck i olika standarder?

  • Försök att bestämma ett medelvärde för lufttrycket i olika standarder har gjorts - STP och NTP är exempel på sådana standarder. I dessa två standarder anges det normala lufttrycket som 1 atm, det vill säga 101 325 Pa.

Vad är Kroppens ekvator?

  • Kroppens ekvator definieras sedan entydigt som den kurva som utgör skärningen mellan kroppens yta och dess ekvatorsplan. Jordens faktiska geografiska ekvator utgörs således av en kurva som approximativt är en cirkel. Ekvatorns omkrets är ungefär 40 076 km och dess diameter 12 756 km. Ekvatorn utgör skiljelinje mellan norra halvklotet och södra ...

Relaterade inlägg: