Vad är en diktatur demokrati?

Innehållsförteckning

Vad är en diktatur demokrati?

Vad är en diktatur demokrati?

Styrelseskicket diktatur är motsatsen till demokrati. I en diktatur styrs staten av en eller flera personer (ofta militärer) som inte är folkvalda. Demokratier uppmuntrar folket att ta aktiv del i det politiska livet, medan renodlade diktaturer förnekar medborgarna den rättigheten.

Vad är en diktator?

  • Vad är en diktator? Man kan säga att en diktator är en envåldshärskare. En som utövar sin makt över staten och dess invånare och som ser till att behålla makten genom våld och hot. En diktator tar alla beslut själv om staten utan att rådfråga någon eftersom han anser att andra är undersåtar.

Vad är demokrati i Sverige?

  • Sverige, brukar man säga, är en demokrati, motsatsen till diktatur. Här får man tycka vad man vill och folket får vara med och välja vilka som ska styra landet. Demokrati = Folket får vara med och bestämma Diktatur = En eller några få bestämmer De som styr landet brukar kallas politiker.

Vad betyder indirekt demokrati i Sverige?

  • Indirekt demokrati. Indirekt demokrati betyder att folket är med och bestämmer representanter som t.ex. ska styra landet. Exempel på indirekt demokrati här i Sverige är att vi har val vart fjärde år. Då får vi vara med och bestämma vilka vi tycker ska leda landet.

Relaterade inlägg: