Vad är en allmän handling Lawline?

Innehållsförteckning

Vad är en allmän handling Lawline?

Vad är en allmän handling Lawline?

Det är en grundläggande princip för att handlingar hos myndigheter ska vara tillgängliga för allmänheten. I 2 kap. 3 § TF anges vad som utgör en handling. ... 4 § TF att en handling är allmän om den förvaras hos en myndighet och enligt 9 § eller 10 § är att anse som inkommen till eller upprättad hos en myndighet.

Vad menas med en offentlig handling?

En allmän handling ska ha kommit in till myndigheten eller ha skapats där. Handlingen ska vara förvarad hos myndigheten. En handling som har skapats hos myndigheten men som inte har skickats ut från myndigheten blir i regel allmän först när myndigheten har avslutat arbetet med det ärende som handlingen hör till.

Vilka av följande 8 regler kan du finna i tryckfrihetsförordningen?

Innehåll:

  • 1 kap. Tryckfriheten.
  • 2 kap. Allmänna handlingars offentlighet.
  • 3 kap. Rätten till anonymitet.
  • 4 kap. Rätten att trycka skrifter.
  • 5 kap. Rätten att ge ut periodiska skrifter.
  • 6 kap. Rätten att sprida tryckta skrifter.
  • 7 kap. Tryckfrihetsbrott, meddelarbrott och anskaffarbrott.
  • 8 kap. Ansvar för tryckfrihetsbrott.

Vilka allmänna handlingar är inte offentliga?

Handlingar som inte är offentliga Alla uppgifter är inte offentliga. Till exempel kan uppgifter sekretessbeläggas för att skydda enskildas personliga förhållanden inom skola, socialtjänst och hälso- och sjukvård. Vilka uppgifter som kan sekretessbeläggas framgår av offentlighets- och sekretesslagen.

Vem har rätt att ta del av allmän handling?

Enligt den så kallade offentlighetsprincipen, som regleras i en grundlag (tryckfrihetsförordningen), har alla rätt att ta del av allmänna handlingar och den som vill göra det har rätt att vara anonym. Det finns bestämmelser om sekretess som begränsar din rätt att se allmänna handlingar.

Vad är en allmän handling?

  • En handling som förvaras hos en myndighet och är inkommen dit eller upprättad på myndigheten är en allmän handling. Handlingen kan vara en bild, skrift eller i någon digital form. Det senare kallas upptagning i lagtexten. Att handlingen är allmän innebär inte att den automatisk är offentlig.

Vad är en offentlig handling?

  • En offentlig handling är en allmän handling som inte är sekretessbelagd och därmed skyddas enligt Offentlighets- och sekretesslagen. En offentlig handling ska, enligt offentlighetsprincipen, lämnas ut till den medborgare som så önskar. Handlingar som kommer in via synpunktsformuläret

När är handlingen inkommen?

  • Inkommen handling. Handlingen är inkommen då den har anlänt till myndigheten eller till någon behörig befattningshavare på myndigheten. En upptagning (digital form) anses inkommen då den är tillgänglig för myndigheten, det vill säga så snart någon där kan läsa den på sin dator eller på annat sätt ta del av den.

Relaterade inlägg: