Hur ser man skillnad på olika träslag?

Innehållsförteckning

Hur ser man skillnad på olika träslag?

Hur ser man skillnad på olika träslag?

Träslag[redigera | redigera wikitext] Virke från ett visst träslag har olika densitet beroende på variationer i fuktkvot. ... Densiteten anges i medeldensitet för ett specifikt träslag. Virkets nyans i färg kan skilja från splintveden till in mot trädets märg, även för samma träslag kan det var skillnad i nyans.

Vilket träslag är starkast?

Avenbok (vitbok) Avenboken växer i södra Sverige och är det hårdaste och starkaste träslaget i Norden. Veden är seg och den tål inte röta i någon högre grad.

Vad kan man tillverka av varje träslag?

Användningsområden. Trä har många användningsområden, men denna artikel tar bara upp primära produkter. Dessa kan senare användas för att producera de mest skilda produkter: bostäder, möbler, båtar, sprängämnen, tidningar, bläck, tvättsvampar, fernissa, träkol, plast och musikinstrument med mera.

Vad har de olika träslagen för egenskaper och användningsområden?

Finpapper, spån- och träfiberskivor, plywood, möbler, slöjd, golv, inredningar, kemiska produkter (furfural, socker) och dekoration (masur). Veden är ljus, lätt och mjuk samt tätvuxen. Den tål röta bra. Takspån, foder, gärdsgårdar, täckdikning, slipmassa, tändstickor, husgeråd, bindfaner och bastu.

Är träd med sämre trä?

Om krympning kvistar och sprickor Många faktorer påverkar virkeskvaliteten, bland annat trädets ålder. Äldre träd får en mindre och tätare årsringsbredd. Virket innehåller inte heller lika mycket kvistar utan får en större kärna av döda celler. ... När virke torkar krymper det alltid.

Är Tall hårdare än gran?

Så här graderas svenska trädslag från mjuka till hårda på Träcentrums hemsida: Gran, al, furu, asp, (lind), björk, ask, ek, (alm), bok. ... Al har en hårdhet på 215 Janka medan tall (furu) har 250 Janka (jmfr med bok som har 620 Janka).

Vad är starkast gran eller furu?

Kärnveden är mörk, gulbrun eller rödbrun och har bra hållbarhet. Den yttre splintveden är ljusgul och tar lätt upp fukt, så den angrips snabbare än gran av mögel och röta om det obehandlade träet placeras i fuktig miljö. Kort sagt är fur starkt invändigt och svagare på utsidan, medan motsatsen gäller för gran.

Vad bygger man med gran?

Granen används på grund av sin lätthet gärna för bärande konstruktioner i golv, master, åror, fiollock och limträbalkar. Den är också användbar till gärdsgårdar.

Relaterade inlägg: