Hur ser en synskadad?

Innehållsförteckning

Hur ser en synskadad?

Hur ser en synskadad?

En del ser bra i mörker men är mycket ljuskänsliga. Andra ser skarpt och tydligt men bara rakt fram. Åter andra kan se skarpt och tydligt men har svårt att tolka det de ser på grund av att synnerv och/eller hjärnans syncentrum är skadade.

Vad gör Synskadades Riksförbund?

Synskadades Riksförbund arbetar för att personer med synnedsättning ska kunna leva ett rikt och självständigt liv - ett liv utan begränsningar. Det gör vi bland annat genom individuellt stöd och genom att skapa en gemenskap för alla våra medlemmar.

Vad finns det för synskador?

De vanligaste ögonsjukdomarna

  • Normalt seende.
  • Diabetesretinopati. Diabetiker riskerar att få en synskada i större utsträckning än andra. ...
  • Katarakt (grå starr) ...
  • Glaukom (grön starr) ...
  • Makula, Makuladegeneration (gula fläcken) ...
  • Näthinneavlossning. ...
  • Retinitis pigmentosa.

Hur mycket betyder bemötandet när man är blind?

Det är väldigt vanligt att man som synskadad får frågan hur mycket man kan se. Detta kan vara oerhört svårt att svara på, eftersom det kan skifta väldigt mycket från situation till situation. Hur ljust eller mörkt det är kan få en oerhörd betydelse.

Hur lever man som blind?

Som blind eller synskadad kan man leva ett helt normalt liv. ... Hälften av alla blinda i yrkesverksam ålder har exempelvis ett arbete. Det går att se på tv som synskadad, det går att använda internet, maila, lyssna på musik, träffa vänner, promenera, studera eller varför inte rida om det är det du vill göra.

Får man säga blind?

Får man säga att någon är blind? Visst får man det. Synskadad är det ord som är mest användbart eftersom det även omfattar personer som ser lite grann men som ändå kan ha stora problem med sin syn. Inom Synskadades Riksförbund är några av oss blinda, en del har ledsyn och andra har ett litet synfält.

Vad orsakar blind?

Varför blir man synskadad? Genom till exempel åldersförändringar i gula fläcken, grå starr, diabeteskomplikationer och glaukom. Det finns hundratals olika ögonsjukdomar som kan leda till synskador. De flesta som är synskadade har blivit det i vuxen ålder.

Relaterade inlägg: