Vad finns utbildning i Sverige?

Innehållsförteckning

Vad finns utbildning i Sverige?

Vad finns utbildning i Sverige?

Universitet och högskola. I Sverige finns både högskolor och universitet. Skillnaden mellan dem är att ett universitet måste ha forskarutbildning vilket inte krävs på högskolan. Utbildningar på högskolor och universitet ger samma poäng och examen.

Hur länge går man på universitet?

Program. Ett program består av ett större antal kurser och pågår oftast mellan tre och fem år. De program som du läser på Göteborgs universitet leder alltid fram till en examen och du läser ofta större delen av utbildningen tillsammans med samma kurskamrater.

Vad har jag för utbildningar?

Yrkesexamina
ExamenLängdHögskolepoäng
Specialistsjuksköterskeexamen (kräver sjuksköterskeexamen och yrkeslegitimation)1 år, 1,25 år för inriktning distriktssköterska60 hp, 75 hp för inriktning mot distriktssköterska
Specialpedagogexamen (kräver lärarexamen)1,5 år90 hp
Tandläkarexamen5 år300 hp
Veterinärexamen5,5 år330 hp

Vad behöver man för att bli optiker?

Optikerutbildningen omfattar 180 hp på heltid och leder fram till optikerexamen (kandidatexamen), vilket ger legitimation och kontaktlinsbehörighet. På Karolinska Institutet finns det möjlighet att läsa på avancerad nivå till en magisterexamen som omfattar 60 hp.

Var finns högskola?

Lista över Sveriges universitet och högskolor i storleksordning

  • Stockholms universitet (37 484)
  • Göteborgs universitet (36 003)
  • Uppsala universitet (35 556)
  • Lunds universitet (32 036)
  • Linköpings universitet (28 441)
  • Umeå universitet (24 355)
  • Linnéuniversitetet (22 488)
  • Högskolan Gävle (16 000)

Hur stora är klasserna på universitet?

Storleken på klassen skiljer sig mellan de olika utbildningarna. På mitt program var vi 80 stycken när vi började, medan på andra program har de varit nästan 200 studenter. Du kan säga adjö till din klass på 30 personer.

Hur mycket behöver man plugga på universitet?

– Det är så olika från kurs till kurs. En del kurser kräver nästan mer än 40 timmar, medan andra är riktigt slappa. Man kan ju alltid lägga ner 40 timmar om man vill.

Relaterade inlägg: