Hur många intelligenser finns det?

Innehållsförteckning

Hur många intelligenser finns det?

Hur många intelligenser finns det?

Visuell (rumslig-spatial) intelligens. Social (interpersonell) intelligens. Reflekterande (självkännedom) intelligens. Naturintelligens.

Finns det olika sätt att vara smart på?

I sin ursprungliga teori (1982) identifierade Gardner sju sorters intelligenser: lingvistisk (språklig), logisk-matematisk, spatial (rumslig), kroppslig-kinestetisk, musikalisk, interpersonell (social) och intrapersonell (reflekterande) intelligens.

Vilken intelligens har jag?

Sedan dess har många intelligenstester utvecklats och idag associerar vi mätning av intelligens främst med det så kallade IQ-testet. IQ-testet utgår från intelligenskvoter där normalvärdet är 100. Ett resultat som understiger 100 anses indikera under ”normalintelligens” och omvänt med resultat högre än 100.

Vilka är Howard Gardners nio intelligenser?

4. Kroppslig-kinestetisk intelligens: Arbetar gärna med händerna, älskar att använda sin kropp till idrott, dans och fysiska utmaningar. Provar sig fram för att lära sig nya saker.

Är IQ beteckningen?

Intelligenskvot (IK, vanligen förkortat IQ för tyska Intelligenz-Quotient, efter arbeten av den tyske psykologen William Stern) är en reduktionistisk metod, med vilken man har för avsikt, att försöka kvantifiera intelligens.

Vad beror IQ på?

Intelligens är omkring 40-60 procent genetiskt, resterande andel beror på miljö. Den intelligens som är ärftlig förs vidare genom X-kromosomerna, och eftersom kvinnor har två och män bara har en är det mer troligt att du ärvt din intelligens från din mamma.

Relaterade inlägg: