Vad finns det för motiv?

Innehållsförteckning

Vad finns det för motiv?

Vad finns det för motiv?

Ett motiv är inom litteraturforskningen ”ett mönster, schema eller ämne för en situation eller handling som går att känna igen från ett textställe till ett annat”. ... Ursprungligen var ett motiv det som fick en person i en berättelse att göra något; det hörs på namnet ”motiv”. I dag har termen en mera allmän betydelse.

Vad en novell kan handla om?

En novell är en berättelse som skildrar en händelse, en episod ur livet. I novellen förs läsaren direkt in i händelsernas centrum. Ofta presenterar dock författaren redan i någon av de första meningarna en antydan om när och var historien utspelar sig, samt vem eller vilka den handlar om.

Vad handlar novellen Potatisnäsa om?

Det är om en flicka och en kvinna som badar tillsammans men flickan dödar kvinnan eftersom hon pratar illa om hennes kropp. Temat är utseende och motivet är osäkerhet om kroppen. Konflikten är att kvinnan ser föraktfull på flickan på grund av hennes kropp. Tredjepersonsperspektivet har använts för att berätta novellen.

Hur analyserar man ett tema?

Tematisk analys är en allmän analysmetod som används inom olika inriktningar för alla slags kvalitativa frågeställningar. Tematisk analys innebär att strukturera materialet under olika motiv eller teman och sammanfatta resultatet utifrån det.

Relaterade inlägg: