Vad arbetar en smed med?

Innehållsförteckning

Vad arbetar en smed med?

Vad arbetar en smed med?

Som konstsmed kan du arbeta med rent konsthantverk i små verkstäder. Som smed eller stålbyggare arbetar du på byggplatser, stålverk eller plåtslagerier. Då får du arbeta med tillverkning och montage av byggnadsstommar som till exempel broar, arenor, industribyggnader eller vanliga bostads- och kontorsbyggnader.

Var finns en ässja?

En ässja är en öppen härd i vilken nödvändig temperatur för bearbetning av stål kan uppnås. Ässjan används i smedjor för att upphetta ämnen av järn och andra metaller för bearbetning.

Vad behöver man till en smedja?

En smidesutrustning skaffar man efterhand som man behöver olika redskap och verktyg. Det är till exempel bra att ha en kolässja. En gasoldriven härdning (1) kan vara ett komplement. På sin smideskubb sätter man fast ett smidesstäd som an ha ett eller två horn.

Vad är en Fältässja?

Ässja med ordentlig pedal och svänghjul med platt bälte. Levereras komplett med forma av gjutjärn vars inre mått i överkanten är 2 mm. Spak för luftflöde som också fungerar som ask-lucka. På vänster sida om ässjans bord finns en båge för upphängning av verktyg.

Vad gjorde smeden?

Som smed i industrin eller på mindre smidesverkstäder och byggen tillverkar man olika detaljer i metaller såsom till exempel rostfritt stål, svartjärn, aluminium osv. Smederna använder sig av hammare och olika typer av pressar för att bearbeta materialet maskinellt.

Vad använder smeden för verktyg när han bankar på stålet?

Filar - gjorda i stål och används för att forma metallen. Filarna finns i många former och storlekar. De större och grövre filarna används i förarbetet, för att forma metallen medans de mindre filarna används i slutet av ringtillverkningen.

Vad gör en Byggsmed?

En smed kan arbeta med rent konsthantverk. Vanligast är att de arbetar som smeder och stålbyggare vid tillverkning och montage av byggnadsstommar som till exempel broar, arenor, industribyggnader eller vanliga bostads- och kontorsbyggnader.

Relaterade inlägg: