Hur får man fram gula ärtor?

Innehållsförteckning

Hur får man fram gula ärtor?

Hur får man fram gula ärtor?

Odling. Ärtor trivs när vädret är svalt och fröna planteras så snart marktemperaturen når 10° C, däremot växer ärtor som bäst vid temperaturer av 13 till 18° C. Odlingskrav: Ärtor trivs med svala, fuktiga somrar och tål lätt skugga.

Var odlas ärtor?

Störst var odlingen av ärtor år 2016 med 25 400 hektar. Därefter minskade omfattningen och 2019 odlas gula ärtor på 20 400 hektar. Uppsala län står för en fjärdedel av den totala odlingen där cirka 4 500 hektar odlas i år. Även västra Götalands län och Östergötlands län har stora ärtodlingar.

Vad är Spritärt?

Spritärt och märgärt När man äter omogna frön av ärter kallas de för spritärter eller märgärter. Det är dessa ärter som man äter djupfrysta eller konserverade.

Vilka djur äter ärtor?

Maj-Lis har svaret: Djuren som har angripit ärtfröna är mångfotingar (”tusenfotingar”). Arten heter fläckpärlfoting (tidigare fläckig tusenfoting) (Blaniulus guttulatus). Den har två par ben på varje led (dubbelfoting) och blir 1–1,5 cm lång, trådsmal, vitgul med röda fläckar.

Kan man plantera gula ärtor?

Dag 1- Blötlägg ett gäng ekologiska gula ärtor från matbutiken. Dag 2- Häll i 2-3 cm jord i en skål, burk eller form beroende på ärtmängd. Häll av vattnet från ärtorna och sprid ut dem på jorden och tryck till lätt med handen. Låt dem stå på en ljus plats.

Varför är gula ärtor gula?

De gula ärtor som vi hittar i butiken kommer från en ärtsort som heter spritärt. Själva ärtan växer inuti växtens ärtbaljor (ärtskidor). När spritärtan mognat finns gula ärtor inne i skidorna.

Var odlas Findus ärtor?

Findus Svenska Ärter kommer ifrån vår egna ärtsort Ebba som odlas i Dalsland. Ebba-ärterna är smakrika och är alldeles extra söta. Ärterna fryses ned kort efter att de skördats, och gör att ärterna behåller sin ljuvliga sötma och näringsvärde så att du kan njuta av ärterna året om.

Hur odlar jag ärtor?

Ärtor trivs bäst i lucker jord med mycket sol och näring men behöver också en hel del vatten. Ärtor är generellt inte så känsliga för kall jord, men just märgärt och brytsockerärter bör du vänta med att så tills jordtemperaturen har nått närmare 10 grader. Det går också bra att förodla ärtor inomhus i april–maj.

Relaterade inlägg: