Vad händer om vi inte är källkritiska?

Innehållsförteckning

Vad händer om vi inte är källkritiska?

Vad händer om vi inte är källkritiska?

Vill jag skrämmas, och säga att om du inte kan din källkritik (och speciellt på internet) då kan det gå riktigt illa och du kan råka illa ut, kanske till och med göra andra illa. ... Och en bristande källkritik kan också gör att vi sprider fördomar och uppfattningar som inte är sanna.

Är brev en bra källa?

Personliga brev utgör traditionellt sett ett viktigt källmaterial inom alla de historiskt oriente- rade ämnena, exempelvis i biografiska studier. Under senare år har brev också uppmärksam- mats som en berättarform med särskilda kännetecken, som kan beforskas t. ex. från retoriska och narratologiska infallsvinklar.

Hur tar man reda på om en bok är trovärdig eller inte?

För att ta reda på om en källa är trovärdig måste vi systematiskt ställa frågor om källans innehåll, upphov och syfte. Hur ska vi använda källan? Vi måste också utöver detta ta reda på om källan är relevant för vårt syfte. ... Det kan betyda att källor där informationen inte direkt är källkritiskt trovärdig, t.

Vilka är de källkritiska frågorna?

Här är några tips på hur du kan använda källkritisk granskning.

  • Avsändare och budskap. Ta reda på så mycket som möjligt om upphovspersonen eller utgivaren. ...
  • Sök källans ursprung. ...
  • Är källan äkta? ...
  • Vilket budskap har källan? ...
  • Hur ser källan ut? ...
  • När tillkom källan? ...
  • Går bilden att lita på? ...
  • Tror du på källan?

Vad borde vara sant i en dagbok?

En dagbok är en berättande text där en person berättar om hän- delser och upplevelser som han eller hon har varit med om. Innehållet i en dagbok kan variera beroende på vilket syfte man har med den. En del använder dagboken som en slags minnesbok för att till ex- empel berätta vad de har gjort och vilka de har träffat.

Vad är en bra källa?

För att betraktas som trovärdig ska en källa vara publicerad, exempelvis i en bok (ej självpublicerad på eget förlag), en tidskrift eller av en större organisation, vara författad av en expert på ämnet och granskad av en utgivare eller av en annan expert.

Relaterade inlägg: