Vad händer om man skövlar regnskogen?

Innehållsförteckning

Vad händer om man skövlar regnskogen?

Vad händer om man skövlar regnskogen?

Regnskogen binder enorma mängder kol i träd och annan växtlighet. När Amazonas skövlas eller brinner frigörs enorma mängder kol ut i atmosfären i form av koldioxid, som är en växthusgas som bidrar till global uppvärmning. Det får förödande effekter för jordens klimat och för vår välfärd här på jorden.

Vad händer med djuren när skogen skövlas?

Regnskogen tillhör våra artrikaste ekosystem och när den skövlas utrotas arter i snabb takt. Skövlingen står också för två tredjedelar av djurhållningens koldioxidutsläpp. När skogen huggs ner och ofta bränns bildas koldioxid från det kol som fanns bundet i träden.

Hur påverkas djuren av skogsskövling?

Påverkan på djurliv Skogar är hem för ett stort antal djur såsom fåglar, däggdjur m.m. Flera djurarter dör ut när människan skövlar skog. Vissa djur flyttar istället in i städerna.

Hur påverkas skogen av klimatet?

När skogen växer tas koldioxid upp från atmosfären och binds in i träd och mark. Efter avverkning släpps koldioxid åter ut till atmosfären i takt med att kvarlämnade träddelar bryts ner och de olika produkterna efterhand bränns eller ruttnar. En del av markens växter dör och nya kommer till på hygget.

Hur mycket regnskog avverkas?

FAO, ett FN-organ som handhar skogsfrågor och regelbundet samlar in data ifrån jordens olika skogar, visar i sina rapporter att det sedan 1960 har varit en relativt konstant avverkningsnivå på ca 15 miljoner ha/år vilket motsvarar ca 0,8-0,9 procent per år av jordens regnskogar.

Hur mycket regnskog har skövlats?

De minskar dock hela tiden i storlek på grund av människans skövling. Varje år avverkas ca 150 000 kvadratkilometer regnskog. Regnskogen täckte en gång i historien 14 procent av jordens yta, men på grund av människans skövling täcker regnskogen nu bara drygt 6 procent av ytan.

Relaterade inlägg: