Vad förändrades efter franska revolutionen?

Innehållsförteckning

Vad förändrades efter franska revolutionen?

Vad förändrades efter franska revolutionen?

Samhället förändrades på en rad olika sätt under revolutionens gång: ∑ Lika lagar för alla. Alla fick söka alla ämbeten, oavsett social bakgrund. ∑ Nya enheter för vikt, längd, volym och yta och infördes vilket spred sig till andra länder.

Hur har den franska revolutionen påverkat dagens samhälle?

Den franska revolutionen omformade både det politiska och sociala landskapet i Frankrike. Många av dess idéer spreds sedan med de franska revolutionsarméerna och Napoleons arméer till resten av Europa. Revolutionen fick därför avgörande betydelse för den politiska utvecklingen i Europa under 1800-talet och 1900-talet.

Vad har revolutionen för betydelse idag?

om inte de blivit självständiga, det är tack vare den amerikanska revolutionen som de lyckades bli ett fritt land där alla ville komma, även idag är det så. Amerika blev en av de demokratiska länderna och även idag har de en Kongress (parlament) där en vald President får en plats att styra över landet.

Hur påverkades adeln under franska revolutionen?

Adeln och prästerna var i stort sett befriade från skatt och de hade många andra rättigheter som de övriga fransmännen saknade. Bland tredje ståndet fanns många med hög utbildning, exempelvis jurister och många var välbärgade. De kände sig diskriminerade av de högre stånden och önskade mer inflytande i samhället.

Vilka ideologier växte fram under revolutionen i Frankrike?

Liberalismen utvecklades ur den franska revolutionens idéer. Några tänkare som brukar knytas till liberalismen är ekonomen Adam Smith och filosofen John Stuart Mill. Liberalerna höll fast vid 1789 års revolutionära idéer. Liberalismens grundtanke var att människor måste få vara så fria som möjligt.

Vad hade hänt om franska revolutionen inte inträffat?

De ville inte att tredje ståndet, som var ”lägre” än dem, skulle få samma privilegier som de hade. Om revolutionen inte uppstått, hur hade då vårat samhälle sett ut då? Skulle vi forfarande leva i ett feodalt samhälle, där kungen har makten, adeln och prästerna pengarna och där vi bara skulle vara livegna bönder?

Vilka spår kan man se från den franska revolutionen i dagens samhälle?

Hela det franska samhällssystemet omdanades i sina grundvalar samtidigt som de revolutionära idéerna spreds långt utanför landets gränser. Ute i Europa kom dessa revolutionsidéer bland annat att förändra folkets syn på adelns, kyrkans och kungamaktens rätt att styra över alla andra.

Vilken revolution har påverkat vår nutid mest?

Jag skulle säga den industriella revolutionen. Det finns ingen annan händelse som har haft så stor betydelse för samhällets utveckling och välstånd sedan jordbruket uppfanns för några tusen år sedan.

Relaterade inlägg: