Är likt platina?

Innehållsförteckning

Är likt platina?

Är likt platina?

PLATINA – EN AV ELVA ÄDELMETALLER Koppar rostar inte heller och är rent tekniskt sett en ädelmetall, men räknas i dagligt tal inte till ädelmetallerna. I de periodiska systemet är följande metaller ädla: guld, silver, platina, palladium, rodium, rutenium, iridium, rhenium, osmium, kvicksilver och koppar.

Hur framställer man platina?

Platina är en tung ädelmetall, som är mycket lätt att bearbeta. Den finns i fri form i naturen, men det allra mesta utvinns som biprodukt i nickel- och koppargruvor. Fyra femtedelar av all platina kommer från Sydamerika, men även i Ryssland och Kanada finns det små förekomster.

Är platina farligt?

Prov på bakterier visar dock att platina är mycket giftigt. Ett annat bevis på dess giftighet är att platina, i form av cisplatin, används som cellgift. Hos patienter sätter sig platinan så fast att den kan finnas kvar i 20 år. Metallen transporteras då via blodet och binds till lever och njure.

Vem hittade platina?

Antonio de Ulloa, från Spanien, upptäckte och isolerade platina år 1735.

Finns platina i Sverige?

De flesta platinasmycken som säljs i Sverige är i form av vigselringar eller förlovningsringar. I USA, Tyskland och en del andra länder är dock platina en vanligt förekommande metall i alla sorters ytterst exklusiva smycken, oftast tillsammans med diamanter.

Är vitguld och platina samma sak?

En vitguldsring tillverkas av guld, silver, koppar och någon vit metall, som t. ... Platina däremot är en mycket sällsynt, exklusiv metall som i sig är väldigt vit och förändrar sig inte med tiden. En ring i platina är underhållsfri och mycket slitstark.

Hur bryter man platina?

Platina är en mycket bra katalysator och används bland annat vid tillverkning av svavelsyra. Den är olöslig i saltsyra och salpetersyra men löser sig i kungsvatten (saltsyra/salpetersyra=3/1). De vanligaste oxidationsstadierna är +2 och +4.

Hur mycket platina finns i katalysatorer?

Där behov finns, testar vi elektroniskt och kemiskt. En katalysator kan innehålla allt från några milligram platina och uppåt.

Är platina och Platinum samma sak?

Platina eller Platinum som det heter på engelska är den mest exklusiva av alla ädelmetaller och har blivit ett av de vanligaste materialen vid val av förlovnings- samt vigselringar. Det är hela 30 gånger mer ovanligt än rent guld.

Hur vanligt är platina?

Att rena platina är mycket komplicerat då metallen nästan alltid förekommer i kombination med andra metaller. Processen från utvinning till ren platina är invecklad och tar lång tid. Förekomsten av platina på jorden beräknas uppgå till till 0,003 ppb (parts per billion, delar per miljard), vilket är extremt sällsynt.

Relaterade inlägg: