Vad kan man äta när man är glutenintolerant?

Innehållsförteckning

Vad kan man äta när man är glutenintolerant?

Vad kan man äta när man är glutenintolerant?

Vad kan jag äta?

  • ris, samt risflingor, rismjöl och risgryn.
  • havre, samt havregryn, havreflingor, havremjöl och havredryck.
  • hirs och bovete, samt gryn, flingor och mjöl av hirs och bovete.
  • majs, samt majsflingor, maizena och polenta.
  • quinoa.
  • mjöl gjort på mandel, kokos, soja eller bönor.

Vilken mat är det gluten i?

Gluten finns i spannmålen vete (även durumvete och dinkel/spelt), råg, korn, kamut och korsningar av de olika spannmålen. Läs alltid ingrediensförteckningen så att du kan välja bort livsmedel som innehåller vete och andra spannmål som innehåller gluten.

Är hirs glutenfritt?

Hirs är egentligen inte en växt, utan en grupp med runt 50 olika hirssorter. Redan för 8000 år sedan odlades hirs i bland annat Kina. För den som inte tål gluten men är sugen på couscous är hirs ett bra alternativ, det är lite samma konsistens och utseende.

Vad smakar hirs?

I dag odlar man det bland annat på Gotland. Smaken är lätt nötaktig och är ett trevligt alternativ som kan användas till brödbak, i sallader och istället för ris.

Kan man bli Glutenintolerant?

Glutenintolerans innebär att du inte tål proteinet gluten. Det finns bland annat i vete, råg och korn. Gluten gör att tunntarmen blir inflammerad och inte tar upp näring som den ska. Det är inte klarlagt vad som utlöser glutenintolerans, men ärftlighet anses vara en viktig orsak.

Kan man vara lite Glutenintolerant?

– Det vanligaste symtomet på glutenintolerans är magbesvär, säger Reidar Hagefjord. Förändrad avföring, diarré, illamående och ont i magen, till exempel. Men celiaki kan också ge andra symtom, som kanske inte är lika uppenbara, och de kan variera väldigt mellan olika personer.

Är det gluten i linser?

Linser och Gluten Linser är inget sädesslag utan en bajlväxt. De är helt glutenfria och och funkar därför som en bra ersättare när man lagar mat till någon som är glutenintolerant.

Hur nyttigt är hirs?

Hirs är både glutenfritt och väldigt nyttigt sädesslag som är rikt på mineraler, fleromättat fett, B-vitaminer, magnesium, zink, kalcium och kalium. Dessutom innehåller hirs fyra gånger så mycket järn som råris!

Relaterade inlägg: