Vad är en didaktisk situation?

Innehållsförteckning

Vad är en didaktisk situation?

Vad är en didaktisk situation?

De praxisinriktade delarna av teorin om didaktiska situationer kretsar därför kring att utforma och analysera undervisning och lärande på grundval av kognitiva teorier och att utveckla läromedel och sätt att organisera samarbetet mellan lärare och elever.

Vad är didaktiskt förhållningssätt?

Att vara didaktiskt kompetent är att kunna anpassa sin undervisning till den specifika situation – till de elever, till det innehåll, till det klassrum – som man befinner sig i. ... – När vi pratar om didaktik pratar vi om läroplanen, eleven och läraren, och relationen dem emellan.

Vad är didaktiskt verktyg?

På Stockholm Universitet utvecklas didaktiska verktyg som lärare i naturvetenskap kan använda sig av i den dagliga verksamheten. ... I projektet utvecklade didaktikforskare och NO-lärare tillsammans verktyg för att planera undervisning så att den blir mer meningsfull för eleverna.

Vad är didaktiska utgångspunkter?

För att visa hur förskollärarna arbetar synliggörs Bishops sex matematiska aktiviteter i verksamheten samt förskollärares didaktiska val. ... Utifrån förskollärarens mål, syfte, kunskap om ämnet, kunskap om barnen och planering kan dessa kopplas ihop med didaktikens utgångspunkter: vad, varför, hur, vem, när och var.

Vad menas med didaktisk?

Didaktik betyder kort uttryckt "läran om konsten att undervisa". Ämnesdidaktik blir därmed "läran om konsten att undervisa i ett ämne". Med det senare avser man vanligtvis ett undervisningsämne på olika stadier i utbildningsväsendet, till exempel matematik, svenska, samhällskunskap, eller fysik.

Relaterade inlägg: