Vad ska man fråga en referens?

Innehållsförteckning

Vad ska man fråga en referens?

Vad ska man fråga en referens?

Du bör också ställa frågor om hur personen är att samarbeta med, svagheter och styrkor och om personen har skött sina arbetstider. Slutligen bör varje referens få frågan: Om det var du som skulle anställa, skulle du anställa personen och för vilken position?”

Vad ska man säga när man är referens?

En referens ska vara någon som känner dig väl, helst genom jobbet. Dina referenser ska till exempel kunna beskriva vilken roll du har tagit i grupper, hur du har hanterat utmaningar och andra jobbsituationer. Två eller tre namn brukar vara lagom. Anpassa valet av personer efter jobbet du söker.

Vad frågar arbetsgivare referenser?

Vid referenstagningen stämmer rekryteraren av vilken relation du och referenten haft samt försöker skapa sig en så bra helhetsbild av dig som möjligt. Utöver att bekräfta dina arbetsuppgifter frågar rekryteraren efter dina starka sidor, eventuella utvecklingsområden och hur din samarbetsförmåga är.

Har dåliga referenser?

Vad ska du göra om du har dåliga referenser? Undvik att ha referenser som inte är bra. Om du haft en chef som du har en dålig relation med ska du kanske undvika att använda. Du kan självklart ange olika referenser till olika jobb som du söker!

Kan man ljuga om referenser?

Vanligast är att man ljuger om tidigare arbetslivserfarenhet följt av att man mörkar brott och domar, ljuger om sin tidigare lön, inkluderar utbildningar så som universitets- och högskoleexamina man aldrig tagit samt ljuger om bolagsengagemang.

Hur kollar man referenser?

Det enklaste är ofta att först boka en tid via e-post innan du ringer upp. Då kan du också sända över frågorna i förväg så den som ger referenser har möjlighet att förbereda sig. Tips på områden att undersöka under samtalet: I vilka sammanhang kandidaten och referensen har jobbat ihop, i vilka roller och hur länge.

Hur funkar Refensa?

Du behöver bara ladda upp kandidatens kontaktuppgifter. Därefter sätts den automatiserade processen igång. Kandidaten laddar upp sina referenser och Refensa jagar, påminner och sammanställer referenserna åt dig. Du får en färdig rapport och kan därefter enkelt ta ett beslut.

När de ber om referenser?

Referenstagning sker oftast sent i processen med den eller de slutkandidat(er) du har valt ut efter intervjuer. I vanliga fall ber du kandidaten lämna namn på referenspersoner som du kan kontakta. Ibland kan det hända att du vill prata med någon som kandidaten inte uppger.

Relaterade inlägg: