Vad är skillnaden mellan friktionsdäck och sommardäck?

Innehållsförteckning

Vad är skillnaden mellan friktionsdäck och sommardäck?

Vad är skillnaden mellan friktionsdäck och sommardäck?

Friktionsdäck generererar mindre slitagepartiklar och därmed mindre dålig luft när du kör i stadsmiljö. De ger mer slitage än sommardäck men mindre än dubbade vinterdäck. I vissa städer är det förbjudet att köra i stadskärnan med dubbdäck - då måste du ha friktionsdäck om du vill köra i dessa delar.

Vad är ett friktionsdäck?

Vinterdäck utan dubbar kallas även för friktionsdäck. Vad gäller köregenskaper har det visat sig att friktionsdäcken uppfyller liknande krav som dubbade däck, men det ska tilläggas att friktionsdäcken oftast har något sämre väggrepp på isiga vägbanor.

Vad är bäst friktionsdäck eller dubbdäck?

Dubbdäcken fungerar bäst på is, men river upp hälsofarliga partiklar på barmark. Dubbade och dubbfria däck har däremot likvärdigt grepp på barmark och snö. ... De har också i allmänhet sämre egenskaper på snö än de nordiska vinterdäcken och är avsevärt sämre på is.

Vad är odubbade däck?

Dubbfria vinterdäck är utvecklade och optimerade främst för vinterbruk. Ett dubbfritt däck slits ofta ojämnt när temperaturen stiger och slits dessutom mycket snabbt. Egenskaperna på sommarväglag är inte alls i nivå med ett sommardäck. Därför rekommenderar vi att dubbfria däck inte används året om.

Får man köra bil med friktionsdäck?

Dubbdäck och friktionsdäck Med vinterdäck menas dubbade däck eller så kallade odubbade friktionsdäck. ... Det är tillåtet att använda odubbade friktionsdäck året runt.

Är friktionsdäck Allrounddäck?

Allround däck kallas hemma i Sverige för året runt däck. ... Man ska dock inte blanda ihop godkända friktionsdäck så kallade dubbfria vinterdäck med Året runt däck. Godkända friktionsdäck skapas för att klara av vinter och sommarväglag.

Är dubbfria däck bra?

Dubbfria vinterdäck ger de mest komfortabla köregenskaperna. På snö ger dubbfria vinterdäck ett lika bra, eller bättre grepp som dubbdäck. På isigt underlag måste man köra mer försiktigt och förutseende än med dubbdäck. Dubbfria vinterdäck är komfortabla och tysta.

Vilka vinterdäck ska man inte köpa?

De här däcken ska du inte köpa Några märken – både kinesiska och andra – som det kan vara värt att vara på sin vakt för är Linglong, Nankang, Kumho, Landsail, Nexen, GT Radial (mest känt som Champiro) och Cooper.

Relaterade inlägg: