Hur får man fram naturgas?

Innehållsförteckning

Hur får man fram naturgas?

Hur får man fram naturgas?

Naturgas via ledning, fartyg och flaska Det mest ekonomiska sättet att transportera naturgas är genom ledningar. Från de gasfält som inte har rörförbindelse med stora förbrukare fraktas gasen med tankfartyg. För att detta ska vara möjligt kyls gasen ner till minus 162 grader och övergår då till flytande form.

Hur bildas gas?

Gasen bildas när lager av sönderfallande växt- och djurämnen utsätts för intensiv värme och tryck under jordytan under miljoner år. Energin som växterna ursprungligen fått från solen lagras i gasen. Naturgas är en icke förnybar energikälla som utvinns ur separata gasfyndigheter och i samband med oljeutvinning.

Vad innehåller stadsgas?

Stadsgas är naturgas eller biogas som till hälften blandats ut med luft. Eftersom stadsgasen inte har samma fysikaliska egenskaper transporteras den i ett gasnät som hålls separat från gasnätet för natur- och biogas. Rörsystem för leverans av stadsgas till hushåll och restauranger finns i Stockholm.

Hur mycket naturgas finns det kvar?

Den lätta gasen sökte sig uppåt genom jordlagren och samlades i stora underjordiska fickor. De nu kända fyndigheterna av naturgas uppgår till flera tusen miljarder kubikmeter och beräknas räcka i minst 60 år.

Vad händer när man förbränner naturgas?

När gasen eldas frigörs koldioxid som varit utanför det naturliga kretsloppet under många år. Det bidrar därför till växthuseffekten eftersom koldioxid återförs till atmosfären vid förbränning av naturgas. Kol, olja och naturgas är exempel på fossila bränslen.

Vad använder man gas till?

Gasolens renhet och lätthet att reglera gör att den är en viktig energikälla inom industrin. Över hälften av gasolförbrukningen sker inom industrin, särskilt inom järn- och stålindustrin. I livsmedelsindustrin förbrukas stora mängder gasol i ugnar för bakning, kafferostning med mera.

Vad innehåller Lysgas?

Lysgas av koks utgörs av så kallad karburerad vattengas. Vattengas framställs genom att man blåser ånga genom glödande koks. Man erhåller då en blandning av koloxid och vätgas med ett värmevärde av ungefär 11 MJ/kg. Denna gas är inte någon stadsgas, men den användes som tillsats till vanlig stadsgas.

Finns det stadsgas i Göteborg?

Stadsgasnätet i Göteborg är gammalt – de äldsta delarna är från 1846 – och kunderna blir allt färre. På 50-talet använde 100.000 hushåll i Göteborg gas. Antalet kunder har successivt minskat och är idag nere i 16.000, varav 14.000 är hushåll med gasspis och 1.500 är villaägare.

Hur mycket naturgas används i Sverige?

Totalt sett förbrukas cirka 10 TWh naturgas per år i Sverige. Förutom en mindre andel biogas har Sverige har ingen egen naturgasproduktion utan är beroende av import.

Relaterade inlägg: