Vad gör en förmyndare?

Innehållsförteckning

Vad gör en förmyndare?

Vad gör en förmyndare?

Alla personer som är under 18 år är omyndiga och ska ha en vårdnadshavare och förmyndare. ... Som förmyndare företräder du den omyndige när det gäller frågor som rör hans eller hennes ekonomi. Om den omyndige har tillgångar är det du som förmyndare som ansvarar för förvaltningen av dessa tillgångar.

Vad får en god man göra och inte göra?

den gode mannen får inte besluta i frågor om vård, den gode mannen får inte bestämma vad som ska köpas eller inte köpas. Den som har god man styr efter förmåga över sina pengar och fattar själv beslut. Om en huvudman inte har beslutsförmåga tar gode mannen över istället.

Får förmyndare?

Huvudregeln är att barnens båda föräldrar är vårdnadshavare och förmyndare. Den särskilt förordnade vårdnadshavaren blir då automatiskt förmyndare för barnet, om inte tingsrätten beslutar annorlunda. ... Du som får stöd av en förmyndare kallas för huvudman.

Är god man förmyndare?

En god man eller förvaltare hjälper den som själv har begränsade möjligheter att ta tillvara sina juridiska och ekonomiska rättigheter.

Vad får en god man bestämma?

En god man eller förvaltare har rätt att sköta mer omfattande angelägenheter åt sin huvudman. Exakt vad som ska ingå i åtagandena bestäms i den process som utser dem. Den person (huvudmannen) som har fått en god man har kvar sin rättsliga handlingsförmåga och har alltså full förfoganderätt över sina bankkonton.

Vilka rättigheter har en god man?

En god man utses för att bevaka rättigheter eller på annat sätt hjälpa den som behöver bistånd på grund av sjukdom eller liknande. Huvudregeln är då att den enskilde behåller bestämmanderätten över sina angelägenheter. Den gode mannen måste ha den enskildes samtycke för att handla på dennes vägnar.

Relaterade inlägg: