Vad får en väktare inte göra?

Innehållsförteckning

Vad får en väktare inte göra?

Vad får en väktare inte göra?

Även om väktare i strikt mening inte är statliga tjänstemän utgör det alltså våld mot tjänsteman att angripa en väktare i dennes tjänst (17 kap 1 § och 5 § BrB samt 7 § lag om bevakningsföretag). Väktare får alltså inte använda sig av våld i längre utsträckning än vad en privatperson får.

Får väktare bära vapen?

Väktare åtnjuter till skillnad från allmänheten förstärkt rättsskydd på sitt bevakningsområde. Dessutom får väktare efter godkänd utbildning bära både handfängsel och batong i arbetet, vid särskilda omständigheter kan de också bära skjutvapen.

Kan ordningsvakt jobba som väktare?

Ordningsvakter utbildas och förordnas av polisen, som också sköter tillsynen. Ordningsvakter ingriper när de ser att någon uppträder sig hotfullt, begår brott eller om de upptäcker personer i nöd eller om de får anrop från operatörer från Trygghetscentralen. ... En del ordningsvakter börjar sin yrkesbana som väktare.

Får ordningsvakter gripa på misstanke?

En ordningsvakt får, liksom envar (vem som helst), gripa en person som begått "brott på vilket fängelse kan följa", om de påträffas på "bar gärning eller flyende fot" eller om denna är efterlyst för brott i enlighet med rättegångsbalken 24 kap § 7.

Kan väktare gripa?

Till skillnad från ordningsvakter får väktare bara ingripa på samma sätt som vem som helst i samhället, så kallat envarsgripande. Det handlar om att gripa den som har begått brott, som kan straffas med fängelse, och påträffas på bar gärning eller flyende fot.

Får väktare ha handfängsel?

Väktaren har inga särskilda befogenheter utöver envars rätt, förutom rätt att bära batong (som en del av uniformen) samt att i tjänsten och på sitt bevakningsområde gäller ett förstärkt rättsskydd. För att bära batong och bruka handfängsel måste väktaren vara utbildad och ha fått tillåtelse av sin arbetsgivare.

Får en väktare visitera?

Enligt polislagen 19 § får en person i samband med ett gripande kroppsvisiteras av säkerhetsskäl (t ex känna efter vapen) eller för att fastställa identitet. Det gäller alltså även ordningsvakter eller någon som genomför ett envarsgripande (polislagen 29 §).

Har väktare tystnadsplikt?

Väktare har inte lagstadgad tystnadsplikt. Den är avtalsreglerad. Väktare är inga myndighetspersoner, Det är ordningsvakter och skyddsvakter.

Får väktare bära handfängsel?

Väktaren har inga särskilda befogenheter utöver envars rätt, förutom rätt att bära batong (som en del av uniformen) samt att i tjänsten och på sitt bevakningsområde gäller ett förstärkt rättsskydd. För att få bära batong och bruka handfängsel måste väktaren vara utbildad och ha fått tillåtelse av sin arbetsgivare.

Har ordningsvakter handfängsel?

I vissa fall har en ordningsvakt rätt att använda tvång eller våld för att genomföra en tjänsteåtgärd. En ordningsvakt kan då belägga en omhändertagen person med handfängsel. När en ordningsvakt frihetsberövar en person får hen även göra en så kallad skyddsvisitation av den omhändertagne.

Relaterade inlägg: