Vad gör en undersköterska på en vårdcentral?

Innehållsförteckning

Vad gör en undersköterska på en vårdcentral?

Vad gör en undersköterska på en vårdcentral?

Här handlar arbetsuppgifterna mycket om att ta hand om och kontrollera patienterna, till exempel genom att ta prover, mäta kroppstemperatur, puls och syresättning, lägga om sår, sätta sonder och katetrar samt se till att patienterna inte har ont. Du hjälper även patienterna med saker som att tvätta sig och klä på sig.

Vad får man göra som vårdbiträde?

Vårdbiträden arbetar inom äldreomsorgen, sjukvården, psykiatrin och funktionshinderområdet. Vanliga arbetsuppgifter är att ge praktisk hjälp med personlig omvårdnad, måltider, städning, tvätt, handling och andra ärenden.

Är det lätt att få jobb som undersköterska?

På många håll i landet råder det brist inom vårdyrket och lättast att få jobb under 2026 blir det framförallt inom vården där barnmorskor och sjuksköterskor är yrken med lägst konkurrens. Framtiden ser även ljus ut för dig som vill studera till läkare eller undersköterska.

Kan man få jobb utan utbildning som undersköterska?

Nej, detta gäller alla som har en gymnasial vård- och omsorgsutbildning (gymnasiet eller komvux). Närliggande yrkeskategorier såsom behandlingsassistenter och skötare, vårdare och boendestödjare kan ha en utbildning med inriktning mot vård och omsorg. De kan komma att ansöka om skyddad yrkestitel för undersköterska.

Är det bra att jobba som undersköterska?

Framtidsutsikter. På fem års sikt bedömer SCB att undersköterskor inom hemtjänst, äldreboende, vårdavdelning och mottagning har mycket goda möjligheter till arbete och det bedöms finnas en liten konkurrens i hela landet.

Vilka arbetstider har en undersköterska?

Arbetstider: 06:45-16:00, 15:30-00:30, vardagar och helg.

Vad är skillnad på undersköterska och vårdbiträde?

Yrket vårdbiträde kräver formellt sett endast grundskolekompetens eller motsvarande utbildning men i praktiken är det svårt att få anställning utan gymnasiekompetens. Vissa kommuner anordnar vårdbiträdesutbildningar, som brukar vara en halv termin. Utbildning till undersköterska på Komvux är tre terminer.

Vad tjänar ett vårdbiträde 2020?

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa löneutvecklingen för vårdbiträde, hemtjänst....Löneskillnader mellan män och kvinnor.
ÅrMedellön kvinnorMedellön män
201724 800 kronor24 500 kronor
201825 100 kronor24 900 kronor
201925 400 kronor25 100 kronor
202025 700 kronor25 500 kronor

Relaterade inlägg: