Vad får en lastbil med 2 axlar som mest väga?

Innehållsförteckning

Vad får en lastbil med 2 axlar som mest väga?

Vad får en lastbil med 2 axlar som mest väga?

Högsta tillåtna fordonsvikter
Fordon med två axlar
Lastbil18 ton
Fordonståg40 ton
Ledat fordon40 ton eller 44 ton för treaxlat motorfordon med två- eller treaxlad påhängsvagn, som i kombinerad transport medför en ISO-container om 40 for.
Övriga begränsningar

Hur mycket väger en lastbil?

Bild nummer 1 visar en distributionsbil, lastad väger de mellan 16-20 ton (totalvikt), tomvikt cirka 10 ton (tjänstevikt). Bild nummer 2 är en “24-metare”, alltså en fjärrbil med släp. Totalvikten på ett sådant ekipage får vara max 60 ton. Bilen: Totalvikt mellan 24-27 ton, Tjänstevikt kring 12-14 ton.

Hur mycket får en långtradare lasta?

Vad det gäller vikt så varierar det lite men man brukar räkna att ett ekipage lastar 36 ton. Höjden varierar också men fjärrbilar klarar i allmänhet lasta minst 2,8 meter högt gods. Sen har det blivit vanligare med trailers då man i många länder inte får köra lika långa ekipage som i Sverige.

Hur mycket får en buss eller lastbil med tre axlar högst väga?

Regeringen har beslutat att ändra maxvikten för vissa treaxliga fordon från 26 ton till 28 ton, meddelar näringsdepartementet i ett pressmeddelande. Högsta tillåtna bruttovikt för ett ekipage på BK 1-väg är densamma som tidigare, 64 ton, men detta ger möjlighet att fördela om last från släpet till dragfordonet.

Vilken bruttovikt får en treaxlig lastbil som mest ha?

En treaxlig lastbil kan till exempel nå 29 tons bruttovikt på BK4 vid axelavståndet 5,6 meter. 4-axliga lastbilar kan byggas med trippelboggi och uppnå 34 ton på BK4 eller med dubbla framaxlar och då nå 36 ton om axelavståndet är 7,2 m.

Vad väger en lastbil med grus?

Hur mycket rymmer en lastbil? Ca 16 ton, bil och släp rymmer ca 30-35 ton.

Hur mycket väger en lastbil utan last?

Lastbilar delas in i lätta och tunga lastbilar. Lätt lastbil har en totalvikt på högst 3,5 ton. En tung lastbil har en totalvikt som överstiger 3,5 ton. Tung lastbil får köra högst 90 km/timmen på motorväg eller motortrafikled, 80 km/timmen på annan väg eller om lastbilen har släp.

Relaterade inlägg: