Får man ställa saker i trapphuset?
Innehållsförteckning
- Får man ställa saker i trapphuset?
- Vad räknas som utrymningsväg?
- Är det krav på brandstege?
- Är det krav på brandvarnare?
- Får man ha rullator i trapphuset?
- Vilket ansvar har fastighetsägaren för brandskyddet?
- Hur lång får en utrymningsväg vara?
- Varför måste det finnas nödutgångar?
- Vilka lokaler har krav på utrymningsplan?
- När behövs brandstege?
Får man ställa saker i trapphuset?
Barnvagnar, cyklar, leksaker och tidningshögar kan vara i vägen vid utrymning och göra att branden lättare sprider sig och bör därför inte förvaras i trapphus. ... Hyresvärden har dock ingen juridisk rätt att slänga saker som står i trapphuset.
Vad räknas som utrymningsväg?
En utrymningsväg är en utgång till det fria där värme och rök inte ska kunna påverka de utrymmande. En utrymningsväg kan även omfatta en säker förbindelseväg, som leder till det fria.
Är det krav på brandstege?
Behöver jag ha en brandstege monterad på min villa? Om fönstrets underkant är mer än 5 meter från marken ska det finnas en utvändig trappa eller fast stege utformad enligt SS 831340, och som leder till säker plats. Om det är mindre än fem meter väljer du själv om du vill komplettera med ex stege.
Är det krav på brandvarnare?
Brandvarnare anses normalt vara en sådan åtgärd som ägaren av ett hyreshus har ansvar att se till att det finns i varje lägenhet. ... Det är din kommun som har ansvaret att se till att alla fastighetsägare har satt upp brandvarnare (5 kap. 1 § LSO).
Får man ha rullator i trapphuset?
Utrymningsvägar (trapphus/källargångar) ska därför inte användas till förvaringsplats för vare sig barnvagnar, tidningsinsamlingar eller julgranar. Dels kan de, om de börjar brinna, rökfylla trapphuset, dels kan de hindra vid utrymning och försvåra för brandförsvarets personal och utrustning.
Vilket ansvar har fastighetsägaren för brandskyddet?
Ditt ansvar som fastighetsägare Det är ägaren av fastigheten som ska se till det finns tillräcklig utrustning för livräddning och släckning vid brand. Dessutom är det ägaren som ska vidta övriga åtgärder som behövs för att förebygga brand.
Hur lång får en utrymningsväg vara?
Med hjälp utav förenklad dimensionering bestäms det maximala gångavstånden till utrymningsvägar efter vilken typ av verksamhet samt dess förutsättningar som råder i det tänkta utrymmet. Max tillåtna gångavstånd varierar från 15 m upp till 60 m beroende på verksamhetsklass och förutsättningar.
Varför måste det finnas nödutgångar?
Det ska som regel finnas minst två utrymningsvägar. Utrymningsvägarna får inte vara blockerade eller låsta på ett sätt som gör dem svåra att öppna. Risken för skador minskar ju tidigare faran upptäcks, genom till exempel larm som varnar.
Vilka lokaler har krav på utrymningsplan?
I Sverige har vi i stort sett krav på att ha en utrymningsplan på varje arbetsplats. Undantags ges ifall lokalerna är överblicksbara och samtliga som vistas där har god lokalkännedom. Det innebär med andra ord att arbetsplatser som har besökare utifrån behöver upprätta en plan.
När behövs brandstege?
Enligt PBL ska det finnas två utrymningsvägar vid brand i en bostadsfastighet. I hus med upp till åtta våningar är normalt trapphuset den ena utrymningsvägen – den andra en balkong eller ett fönster som ska kunna nås med stegutrustning och brandstege.