Vilken egendom kan förverkas?

Innehållsförteckning

Vilken egendom kan förverkas?

Vilken egendom kan förverkas?

Utvidgat förverkande Kan man bevisa att en person begått ett sådant brott och hos personen dessutom hittar värdefulla tillgångar finns en möjlighet att under vissa förutsättningar ta dessa tillgångar. Egendom som kan förverkas på detta sätt är till exempel kontanter, banktillgodohavanden, smycken, bilar och båtar.

Hur förverkas pengar?

Förverkande[redigera | redigera wikitext] Har någon tagit emot ersättning för kostnader i samband med brott kan även ersättningen förklaras förverkad enligt 36 kap. 1 § brottsbalken. Beslagtagen egendom kan förverkas genom beslut av åklagare. Om det rör betydande belopp ska förverkande prövas av domstol.

Vem får besluta om förverkande?

Rutinbestämmelser finns numera i Polismyndighetens föreskrifter om förverkande när frågan inte rör någon som är tilltalad för brott (PMFS 2017:6, FAP 103-1). Av 2 § i FAP 103-1 framgår att beslut om omedelbart förverkande får fattas av polis, medan förverkande i efterhand ska beslutas av förundersökningsledare.

Vad händer med förverkat gods?

Förverkande innebär att sådan egendom som har skapats genom brott eller sådan egendom som använts till att utföra brott tas ifrån brottslingen, enligt 36 kap. 1–2 §§ brottsbalken. Detta innebär att brottslingen inte får tillbaka det som förverkats, utan antingen tillfaller det staten eller förstörs.

Vem får förverka alkohol?

Spritdrycker, vin, starköl och öl får säljas till den som har rätt att tillverka eller att bedriva partihandel med sådana varor enligt alkohollagen (2010:1622). I fråga om försäljning till partihandlare omfattas även alkoholdrycksliknande preparat om de är skattepliktiga varor enligt lagen (1994:1564) om alkoholskatt.

Vad får man för grovt narkotikabrott?

Om narkotikabrottet anses som ringa kan man dömas till böter eller fängelse i upp till sex månader. Normalgraden för narkotikabrott innebär fängelsestraff lägst 14 dagar och högst tre år. Straffet för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling innebär fängelse i lägst två och högst sju år.

Vad går gränsen för grovt narkotikabrott?

De nuvarande gränserna vid mängdresonemang är 500 gram för amfetamin, 5 kg för Cannabis och 100 gram för kokain. Om det är en osedvanligt låg eller hög renhetsgrad på narkotikan kan även detta påverka de nämnda gränserna. Minimistraffet för grovt narkotikabrott är 2 års fängelse.

Vad händer med beslagtagna pengar?

Rätten för polisen att ta föremål i beslag regleras i 27 kap. rättegångsbalken (RB). Domstol kan dock förklara egendom förverkad enligt 36 kap. ... Men om det inte bevisas har du rätt att få tillbaka dina pengar när beslaget inte längre behövs för utredningen enligt ovan.

Vem får besluta om beslag?

ett beslut om beslag. Beslutet fattas av åklagare enligt 27 kap. 1 § tredje stycket samt 2 och 3 §§ rättegångsbalken.

Relaterade inlägg: