Vilken behandling ges vid UVI?

Innehållsförteckning

Vilken behandling ges vid UVI?

Vilken behandling ges vid UVI?

För empirisk behandling rekommenderas därför i första hand nitrofurantoin (Furadantin) eller pivmecillinam (Selexid, Penomax). Kinoloner som ciprofloxacin skall inte användas för behandling av okomplicerad cystit.

Varför får man urinvägsinfektion?

Den vanligaste orsaken till urinvägsinfektion är att bakterier (vanligen Escherichia coli) som finns i mellangården kommer åt att ta sig via urinröret till urinblåsan. ingrepp i urinvägarna (exempelvis tömning av blåsan med kateter, då riskan för urinvägsinfektion kan öka upp till tiofalt).

Måste man behandla urinvägsinfektion?

Allmänt om urinvägsinfektion Besvären kan gå över utan behandling, men om du inte blir bättre inom en vecka bör du söka vård. Män, barn och gravida som har en misstänkt urinvägsinfektion ska alltid utredas och behandlas.

Vilka bakterier producerar nitrit?

Etiologi. Sporadisk akut cystit hos kvinna är vanligt och orsakas av E coli i ca 85 % och på sensommaren, av Staphylococcus saprofyticus i 20-30 % (nitrit-negativ).

Hur smittas man av urinvägsinfektion?

Allmänt om urinvägsinfektion Urinvägsinfektion smittar inte. Vid graviditet och i klimakteriet ökar risken för urinvägsinfektion. Det beror bland annat på att hormonbalansen förändras.

Är det farligt med urinvägsinfektion?

Generellt är inte urinvägsinfektioner farliga, även om de är smärtsamma. De behandlas vanligtvis med antibiotika på recept från läkare, men om de inte behandlas kan infektionen sprida sig från de nedre urinvägarna till de övre urinvägarna och njurarna.

Relaterade inlägg: