Vad är public service avgift på deklarationen?

Innehållsförteckning

Vad är public service avgift på deklarationen?

Vad är public service avgift på deklarationen?

Public service-avgiften ska finansiera radio- och tv-verksamhet i allmänhetens tjänst. Den får inte användas till annan verksamhet. Public service-företagen är Sveriges radio (SR), Sveriges television (SVT) och Sveriges utbildningsradio (UR).

Hur mycket kostar tv licensen?

Under 2018 var avgiften 2 400 kr per hushåll med TV-mottagare, medan den 2019 blev maximalt cirka 1 300 kr per person och reducerad för personer med låga förvärvsinkomster. Som förvärvsinkomst räknas även exempelvis a-kassa, pension och sjukersättning.

När ska man betala tv-avgift?

Den nya public service-avgiften ska betalas av alla som är över 18 år med beskattningsbar förvärvsinkomst inte bara de som har en tv-apparat. Public service-avgiften är individuell jämfört med radio och tv-avgiften som betalades per hushåll.

Hur ska man betala tv-avgiften?

Hur betalar jag public service-avgiften? Du kommer inte att få något inbetalningskort och behöver alltså inte göra något, avgiften dras av automatiskt av Skatteverket. I deklarationen kan du sedan se vad du betalat i avgift för föregående år.

Vad är public service?

Public service (i allmänhetens tjänst, allmännyttig, allmänradio eller allmän-TV) är en radio- eller TV-verksamhet som syftar till att ge allmänheten en särskild sorts berikande programutbud genom att företaget i fråga har ett avtal med staten rörande bolagets innehåll.

Hur mycket kostar TV i månaden?

Avgiften ska betalas med en procent av inkomsten med ett tak. För 2019 kommer avgiften max vara 1300 kronor per person och år. Personer med lägre inkomst än 13 600 kronor i månaden kommer att betala en reducerad avgift. Familjer med två vuxna med lön kommer att få betala max 2600 per hushåll.

Vad betalar man i TV licens?

Avgiftens storlek (år 2019): Avgiften blir maximalt drygt 1 300 kr per person och år. Personer med en lägre inkomst än cirka 13 600 kr/månad betalar en reducerad avgift. Personer utan förvärvsinkomst, till exempel studerande med enbart studiemedel, betalar ingen avgift.

Relaterade inlägg: