Kan man tvinga fram servitut?

Innehållsförteckning

Kan man tvinga fram servitut?

Kan man tvinga fram servitut?

Det är inte möjligt att tvinga någon att ingå ett avtalsservitut utan det måste ske på helt frivillig basis. Ifall ni skriver ett avtalsservitut ska ni vara noggranna med att låta skriva in det hos Lantmäterimyndigheten för att slippa oegentligheter i framtiden.

Får man betalt för servitut?

Lagen ställer dock inget krav på att ett servitut ska förenas med en avgift. Eftersom avtalsservitut bygger på att ett frivilligt avtal gäller avtalsrättsliga principer, vilket innebär att ni har friheten att tillsammans med era grannar komma överens om en ersättning som båda parter är nöjda med.

Kan man kräva servitut?

Enligt jordabalken 14:6 skall ägaren av den härskande fastigheten utöva sitt servitut på så sätt att den tjänande fastigheten belastas så lite som möjligt. ... Om några sådana skäl inte föreligger bör du kunna begära att vägen dras på ett sätt som gör att din fastighet belastas mindre.

Hur ser man om det finns servitut?

Ett avtalsservitut blir offentligt genom att du ansöker om inskrivning hos Lantmäteriet och gäller då automatiskt mot ny ägare av fastigheten. Men inskrivning är inget krav. Om du gör en inskrivning redovisas servitutet i fastighetsregistret och syns i fastighetsbeviset.

Hur skriver man ett servitut?

  • Hur skriver man ett servitut? Din ansökan om avtalsservitut skickar du till Lantmäteriet och den ska innehålla själva ansökan om inskrivning av servitutet, servitutsavtalet i original och gärna en skiss eller enkel karta som visar var rättigheten ligger.

Vad är två typer av servitut?

  • Två typer av servitut. Det finns två typer av servitut, avtalsservitut och officialservitut. Ett avtalsservitut bildas genom avtal mellan fastigheternas ägare, ett officialservitut bildas genom beslut från en myndighet. Hos Lantmäteriet sker det genom en lantmäteriförrättning. Ett avtalsservitut är ett så kallat formalavtal.

Vad kan servitut gälla?

  • Servitutet kan gällatillåtande rättigheter, som servitut för väg som ger rätten att köra på annans mark, eller servitut för avlopp så att du kan dra vatten- eller kraftledningar där, eller använda någons brunn. Servitutet kan även vara ett förbud mot att till exempel plantera träd som skymmer grannens sjöutsikt.

Relaterade inlägg: