Vad kan man göra med el BB1?

Innehållsförteckning

Vad kan man göra med el BB1?

Vad kan man göra med el BB1?

BB1 behörighet ger dig kunskap i att från ritning- och schemaunderlag utföra elinstallationer som omfattas av BB1 och att även följa rådande säkerhetsföreskrifter. Det ges också fördjupade kunskaper och lagar, förordningar och föreskrifter för elanläggningar, apparater, ledningar och ledningsburna störningar.

Vad är begränsad behörighet?

B Begränsad auktorisation Omfattar elinstallationsarbeten på lågspänningsanläggningar begränsat till arbete i befintlig gruppledning som innebär: att installera och flytta ljusarmaturer, elkopplare och uttag med tillhörande kablar, ... att koppla loss elektrisk utrustning som förbrukar el med tillhörande don och kablar.

Hur länge gäller en behörighet?

En behörighet gäller i femton år från beslutsdagen.

Vem får lämna tillstånd till att arbetet får påbörjas?

Alla som yrkesmässigt utför elinstallationsarbete omfattas av definitionen på elinstallationsföretag. Oavsett vilken bransch ditt företag tillhör är ditt företag att anse som ett elinstallationsföretag om företaget utför elinstallationsarbete!

Vad får man göra själv med el?

Detta får du göra själv

  1. Byta trasig proppsäkring och återställa utlöst automatsäkring.
  2. Byta glödlampor.
  3. Byta lamphållare.
  4. Montera skarvsladdar.
  5. Montera sladdströmbrytare och stickproppar.
  6. Reparera och byta ut delar i trasiga skarvsladdar och apparatsladdar.

Vad menas med Elbehörighet?

Med en allmän elbehörighet/auktoriserad elinstallatör har du vad som krävs för att få utföra eller ansvara för elinstallationer i alla typer av elanläggningar, samt för att få starta eget företag. Från och med den finns det numera tre typer av auktorisationstyper att ansöka om; A, AL och B.

Vad är en begränsad auktorisation?

Begränsad behörighet (B) ger dig rätt att utföra installationsarbete på lågspänningsanläggningar och i befintlig gruppledning. Dessutom får du koppla loss och ansluta elektrisk lågspänningsutrustning till gruppledning.

Vad krävs för att få el behörighet?

Med en allmän elbehörighet/auktoriserad elinstallatör har du vad som krävs för att utföra eller ansvara för elinstallationer i alla typer av elanläggningar, samt för att starta eget företag. Från och med den finns det numera tre typer av auktorisationstyper att ansöka om; A, AL och B.

Vem får lämna medgivande till att elarbete får utföras?

Endast eldriftledaren får lämna medgivande till att arbete/underhållsarbete får utföras. För elektriska arbeten skall en ansvarig person - elsäkerhetsledare – finnas utsedd. Det krävs av en arbetsgivare att man i verksamheten har ett system för att utse elsäkerhetsledare.

Relaterade inlägg: