Vad händer om aktiekapitalet är förbrukat?

Innehållsförteckning

Vad händer om aktiekapitalet är förbrukat?

Vad händer om aktiekapitalet är förbrukat?

Om aktiekapitalet är förbrukat ska styrelsen genast utfärda en kallelse till en bolagsstämma som ska pröva om aktiebolaget skall gå i likvidation (första kontrollstämman). Den första kontrollstämman (bolagsstämman) kan besluta om att aktiebolaget ska gå i likvidation.

Varför ska man öka aktiekapitalet?

Idag startas de flesta aktiebolag med 25 000 kr i aktiekapital. Behovet av ett högre aktiekapital kommer oftast senare i ett företagets utveckling, exempelvis om det behövs kapital för en investering eller en expansion.

Hur räknar man ut förbrukat aktiekapital?

Du kan räkna ut kvotvärdet om du vet antalet aktier och aktiekapitalet. Vi registrerar uppgifter om aktiekapital och antal aktier och uppgifterna står på företagets registreringsbevis. Du räknar ut vilket kvotvärde aktierna i ditt aktiebolag har genom att ta aktiekapitalet och dela det med antalet aktier.

Kan man ta ut sitt aktiekapital?

Alla ägare får ta ut den del av kapitalet som motsvarar deras ägarandel i bolaget. Har du exempelvis kvar 40% av aktierna i bolaget är det 40.000 kr du får ta ut i aktiekapital.

Hur bokför man insättning av aktiekapital?

Aktiekapitalet utgör det sammanlagda värdet av alla aktier och bokförs på ett skuldkonto, detta är ett bundet eget kapital. Bokföringen av aktiekapitalet är alltid den första verifikationen i det första räkenskapsåret. Vanligtvis ser du insättningen i din autokontering och kan enkelt välja konto 2081 Aktiekapital.

Varför minska aktiekapitalet?

Det finns olika anledningar till varför ett företag minskar sitt aktiekapital. Det kan exempelvis handla om att en aktieägare ska lösas ut ur företaget eller att företaget behöver täcka en förlust. Reglerna ser olika ut beroende på det sätt som aktiekapitalet minskas på.

Vad innebär gränser för aktiekapitalet?

Det är gränserna för vad aktiekapitalet och antalet aktier ska vara. Det minsta antalet aktier och det minsta aktiekapitalet bolaget får ha ska vara det faktiska antalet aktier respektive det faktiska aktiekapitalet, och maxgränserna bör vara fyra gånger högre (vilket är det högsta det får vara).

Relaterade inlägg: