Vem är behörig att fatta ett Intagningsbeslut om psykiatrisk tvångsvård?

Innehållsförteckning

Vem är behörig att fatta ett Intagningsbeslut om psykiatrisk tvångsvård?

Vem är behörig att fatta ett Intagningsbeslut om psykiatrisk tvångsvård?

Intagningsbeslut (6 b § LPT) Frågan om intagning för tvångsvård avgörs av chefsöverläkare eller erfaren specialistläkare i psykiatri med chefsöverläkaruppdrag (vad som i fortsättningen sägs om chefsöverläkare gäller även den senare kategorin).

Vad gäller vid tvångsvård?

Det är bara om patienten är svårt psykiskt sjuk och verkligen behöver vård som hen får tvångsvård. Dessutom måste det vara så att patienten själv motsätter sig vård. Syftet med tvångsvården är att patienten ska bli så frisk att hen frivilligt kan ta emot den vård hen behöver.

När kan man bli inlagd på psyk?

Ibland kan det bli nödvändigt att vårdas mot sin vilja, så kallad tvångsvård. Det kan till exempel vara om man själv inte inser att man behöver vård och om det finns risk för att man själv eller någon annan kommer till skada.

Får man Tvångsmedicinera?

Tvångsmedicinering får ges om det är nödvändigt för att uppnå syftet med tvångsvården. Insatsen innebär att individen tvingas att ta medicin i syfte att behandla tillståndet.

Vem kan ges tvångsvård enligt LPT?

Psykiatrisk tvångsvård kan ges med stöd av LPT och LRV. Psykiatrisk tvångsvård får ges om förutsättningarna i 3 § LPT är uppfyll- da. 3 § Tvångsvård får ges endast om patienten lider av en allvarlig psykisk störning och på grund av sitt psykiska tillstånd och sina personliga förhållanden i övrigt 1.

Vem kan ansöka om tvångsvård enligt LVM och LVU?

Tvångsvård får endast ges om patienten lider av en allvarlig psykisk störning (I) och på grund av sitt psykiska tillstånd och sina personliga förhållanden i övrigt har ett oundgängligt behov av psykiatrisk vård (II), som inte kan tillgodoses på annat sätt än genom att patienten är intagen på en sjukvårdsinrättning för ...

Relaterade inlägg: