Vad händer om man börjar bygga innan Startbesked?

Innehållsförteckning

Vad händer om man börjar bygga innan Startbesked?

Vad händer om man börjar bygga innan Startbesked?

Om du börjar göra något som kräver lov, anmälan och startbesked utan att ha fått det – eller om du börjar använda det du har förändrat innan du fått slutbesked, måste kommunen ta ut så kallade byggsanktionsavgifter. Du behöver också betala bygglovsavgiften i efterhand.

Hur mycket kan man bygga ut utan bygglov?

Generellt gäller att tillbyggnader av hus kräver bygglov. Men om tillbyggnaden är 15 kvm eller mindre krävs endast en bygganmälan. Detta enligt de nya reglerna för så kallade attefallshus.

Vad får du göra utan bygglov?

  • Mur, plank eller staket. Om du exempelvis bygger en stenmur, ett staket eller ett träplank så får du göra det utan bygglov så länge det inte går ut från huset mer än tre meter och samtidigt inte är mindre än fyra och en halv meter från tomtens gräns.

När behöver du bygglov?

  • När du behöver bygglov. Du behöver oftast bygglov om du vill bygga en ny byggnad, bygga till eller göra vissa andra ändringar. Du kan även behöva bygglov för att sätta upp ett plank eller en mur, eller anordna ett upplag på din tomt. Ibland måste du göra en anmälan även om du inte behöver bygglov. För att få reda på om det du vill bygga kräver ...

Hur ska du bygga en friggebod på din tomt?

  • Du får bygga en, eller till och med två, friggebod på din tomt så länge den inte överstiger en yta på 15 kvadratmeter. Dessutom ska den inte vara högre än tre meter samt inte inom fyra och en halv meter från gräns till intilliggande tomt. Uppfyls inte något av dessa krav måste du fixa bygglov eller medgivande från de berörda grannarna.

Relaterade inlägg: