Vad får man göra på en skogsfastighet?

Innehållsförteckning

Vad får man göra på en skogsfastighet?

Vad får man göra på en skogsfastighet?

Du ska se till att det kommer ny skog efter att du avverkat, att skogen sköts med röjningar och att du tar hänsyn till natur- och kulturmiljön. Du ansvarar också för att förebygga insektsskador. Detta innebär mer konkret att om det blåser ner en viss volym barrträd på din fastighet så är du skyldig att ta hand om dem.

Vad gör en skogsägare?

Att ta hand om och utveckla en skog kan ge både stora inkomster och livskvalitet. Men som skogsägare har du även vissa skyldigheter och ett stort mått ansvar. Det är viktigt att sätta upp ett mål för skogsbruket – då skog har många olika värden som du kan värna om och utveckla.

Hur stora hyggen får man göra?

Gör inte för stora hyggen. Lämna skogliga impediment större än 0,1 hektar orörda. Undvik att skada hänsynskrävande biotoper och värdefulla kulturmiljöer. Var särskilt försiktig när en avverkning berör områden där det finns ovanliga växter och djur.

Vad menas med skogsfastighet?

En nybildad skogsfastighet måste enligt fastighetsbildningslagen vara lämplig för sitt ändamål och kunna producera ca 200 m3sk per år. Dvs en fastighet med en snittbonitet (växtlighet) på 5 m3sk/ha och år måste ha en totalareal på ca 40 ha. ... För att nybilda en lantbruksenhet brukar dock arealen uppgå till 2 ha.

Hur stort får ett kalhygge vara?

De varierar i storlek, från 0,5 hektar upp till 20 hektar, beroende förutsättningarna på platsen. I sällsynta fall kan hyggen vara runt 50 hektar.

Relaterade inlägg: