Vad händer om man blir uppsagd?
Vad händer om man blir uppsagd?
Vid uppsägning har du en uppsägningstid. Blir du avskedad får du lämna anställningen omedelbart och har inte längre rätt till lön och andra anställningsförmåner. ... Om du blir uppsagd behåller du löne- och anställningsvillkoren under hela uppsägningstiden, men du måste vara beredd att jobba under uppsägningstiden.
Hur säger jag upp mig?
Om du är tillsvidareanställd och vill sluta på ditt arbete kan du säga upp din anställning. Det räcker med att skriva ”Härmed säger jag upp min anställning”, underteckna och datera dokumentet. Lämna din skriftliga uppsägning till din chef i samband med att du berättar att du ska sluta.
Vad styr uppsägningstiden?
Både den anställde och arbetsgivaren har rättigheter vid en uppsägning. Enligt lagen om anställningsskydd (LAS) är uppsägningstiden minst en månad. ... Även den anställdes anställningstid påverkar uppsägningstiden. Vanligtvis regleras uppsägningstiden av kollektivavtalet.
Får man a-kassa om man blir uppsagd?
Om du förlorar jobbet på grund av arbetsbrist eller liknande anledningar får du vanligtvis ekonomiskt stöd från a-kassa och inkomstförsäkring omgående. Det innebär att du kan få ut en stor del av din tidigare lön, förutsatt att du är ansluten till både a-kassan och eventuellt en inkomstförsäkring.
Hur ska jag våga säga upp mig?
Vad ska du tänka på när du säger upp dig?
- Fundera över hur du ska sluta. ...
- Håll det hemligt så långt som möjligt. ...
- Ring ditt fackförbund och be om rådgivning. ...
- Kontrollera din uppsägningstid och vad som står i anställningskontrakt.
- Boka ett möte med chef och eventuellt HR-avdelning.
Måste man arbeta under uppsägningstiden?
- Det är en rättighet för både arbetsgivaren och arbetstagaren att kunna följa den uppsägningstid som är satt. - Arbetsgivaren och arbetstagaren kan gemensamt komma överens om att arbetstagaren får gå efter en månad men arbetstagaren kan inte göra det utan samtycke och godkännande från arbetsgivaren.
Kan arbetsgivaren förkorta uppsägningstiden?
När uppsägning sker, står det avtalsrättsligt arbetstagare och arbetsgivare fritt att komma överens om att förkorta eller förlänga uppsägningstiden. Vid provanställning gäller särskilda regler vid uppsägning. Enligt LAS gäller två veckors underrättelsetid för arbetsgivaren medan den anställde kan lämna omedelbart.