Vilka verksamheter måste Kommunen bedriva?

Innehållsförteckning

Vilka verksamheter måste Kommunen bedriva?

Vilka verksamheter måste Kommunen bedriva?

Kommunen ansvarar för sådant som bedrivs på lokal nivå på uppdrag av staten. De sköter bland annat skola, barnomsorg, äldreomsorg och verksamheter för funktionsnedsatta. Kommunen är ansvariga för att erbjuda skolor på flera nivåer, både grundskola, gymnasieskola, särskola, vuxenutbildningar och svenska för invandrare.

Vad är Kommunen ansvarig för?

Kommunerna ansvarar för en stor del av den samhällsservice som finns där vi bor. Bland de viktigaste uppgifterna är förskola, skola, socialtjänst och äldreomsorg. Kommunerna är skyldiga att ha vissa verksamheter enligt lag. Andra verksamheter är frivilliga och beslutas av lokalpolitikerna.

Vad gör inte kommunen?

En kommun får inte ge stöd till enskilda, om det inte framgår av en särskild lag att detta är tillåtet. En kommun får inte fatta beslut som gäller förfluten tid.

Får kommunen bedriva näringsverksamhet?

Laglighetsprövning av verksamhet som bedrivs av kommun, landsting eller kommunalt företag. ... Enligt 2 kap 7 § kommunallagen får kommuner och landsting driva näringsverksamhet, om den drivs utan vinstsyfte och går ut på att tillhandahålla allmännyttiga anläggningar eller tjänster åt medlemmar i kommunen eller landstinget.

Relaterade inlägg: