Vad får man elda i kamin?

Innehållsförteckning

Vad får man elda i kamin?

Vad får man elda i kamin?

Om man har en vedeldad spis, kamin eller ugn ska den eldas med ved och inget annat. Det är inte tillåtet att elda sopor, plast, impregnerat virke och liknande, eftersom det ger utsläpp av giftiga ämnen. Veden som man eldar med ska vara lagom torr, vilket betyder att den ska ha en fukthalt på 15-20 procent.

Vad får man elda i öppen spis?

Om du har en vedeldad kamin, spis eller ugn är det först och främst viktigt att den eldas med ved och inget annat. Att elda sopor, plast, impregnerat virke och liknande är inte tillåtet eftersom det ger utsläpp av giftiga ämnen. Veden ska vara lagom torr, vilket innebär en fukthalt på 15-20 procent.

Hur mycket kan man elda i en braskamin?

Se till att brasan alltid får tillräckligt med syre. Elda inte mer ved än vad tillverkaren rekommenderar vilket normalt är max 2–3 kg ved/timme. Låt alltid veden ligga inomhus minst ett dygn innan den eldas. “Djupfryst” ved (–20 grader) gör att värmeutbytet blir mycket dåligt.

Hur släcker man en kamin?

Därför ska du inte släcka branden själv – Skorstenseld är inte något man släcker själv. Att hälla vatten ner i röret kan vara direkt farligt på grund av den höga temperaturen i skorstenen. Brandkåren använder speciella släckningsmedel för att släcka skorstensbränder, understryker Jenny Rudslätt.

Kan man elda i kaminen hela tiden?

De flesta kaminer bör inte eldas med mer än två kilo ved i timmen. Ett annat fel är att strypa tillförseln av förbränningsluft för att veden ska brinna längre. Detta leder lätt till tjärbildning och ökad risk för soteld.

Hur mycket kan man elda i en kakelugn?

Har du ingen eldningsinstruktion är en bra tumregel att aldrig elda mer än 3 kg ved per timme. Mer än så kan leda till överhettning. Låt eldstaden vila mellan eldningarna. Har du eldat i fyra timmar, låt eldstaden vila i fyra timmar.

Hur länge kan man elda i öppen spis?

Checklista för att elda i eldstad: Har du ingen eldningsinstruktion är en bra tumregel att aldrig elda mer än 3 kg ved per timme. Mer än så kan leda till överhettning. Låt eldstaden vila mellan eldningarna. Har du eldat i fyra timmar, låt eldstaden vila i fyra timmar.

Hur mycket kan man elda i kamin?

Elda inte mer ved än vad tillverkaren rekommenderar, vanligen maximalt 2–3 kilo ved per timme. Tumregeln är att låta elden vila lika länge som den har brunnit. Lokala eldstäder och skorstenar är inte konstruerade för konstant eldning.

Hur släcker man en kakelugn?

Om lågan dras in litegrann från tändaren så vet du att spjället fortfarande är lite öppet. Spjället får aldrig stängas helt så länge det finns en glödbädd kvar. Stäng igen luckor och spjäll först när all glöd har brunnit ut.

Relaterade inlägg: