Kan man ta Ipren när man tar Eliquis?

Innehållsförteckning

Kan man ta Ipren när man tar Eliquis?

Kan man ta Ipren när man tar Eliquis?

Receptfria läkemedel som acetylsalicylsyra (Treo, Magnecyl med flera) och antiinflammatoriska läkemedel (Ipren, Brufen, Naproxen, Diklofenak med flera) kan ge en ökad risk för blödning och bör inte tas tillsammans med Eliquis. Paracetamol (Alvedon, Panodil med flera) går bra att använda tillsammans med Eliquis.

Varför äter man Eliquis?

Syftet med Eliquis (apixaban) är att minska din risk att få stroke. Vid förmaksflimmer kan blodproppar bildas i hjärtat. Om de lossnar kan de via blodbanan föras till hjärnan och täppa till ett blodkärl och därmed ge stroke. Eliquis gör att blodproppar inte bildas så lätt och minskar därför risken för stroke.

Hur länge sitter Eliquis?

Ta Eliquis enligt rekommendation för följande: Om du har genomgått en större höftoperation tar du vanligen tabletterna i 32 till 38 dagar. Om du har genomgått en större knäoperation tar du vanligen tabletterna i 10 till 14 dagar.

Vad får man inte äta när man tar Waran?

Waran med mat och dryck Tranbär bör undvikas under behandling med Waran. Det dagliga intaget av K-vitaminrika livsmedel såsom kål, broccoli, spenat och avokado ska vara så jämnt som möjligt. Förändringar i mängden K-vitamin i maten kan påverka Warans effekt. Alkohol kan påverka effekten av Waran.

Kan man ta Ipren när man tar blodförtunnande?

Även vid behandling med NOAK-preparat bör man vara extra försiktig och rådfråga sin läkare när man tar läkemedel innehållande acetylsalicylsyra. Vid samtidig användning av antikoagulantia och NSAID-preparat (tex Voltaren, Ibuprofen och Ipren) bör man rådfråga den behandlande läkaren.

Kan Eliquis ge diarre?

Det finns en del kända biverkningar, några förekommande är illamående, diarré och blödningar. Drabbas du av illamående kan du prova att ta tabletterna med mat som fil eller yoghurt. Illamåendet är oftast övergående. Får du symtom som du misstänker kan vara en biverkan kontakta din behandlande mottagning.

Hur lång tid tar det innan blodförtunnande verkar?

Det finns 4 olika NOAK preparat med lite olika egenskaper avseende hur det bryts ned, utsöndras och passar ihop med andra läkemedel. NOAK preparaten har en kort verkningstid och får effekt redan ett par timmar efter tablettintag jämfört med Waran som i regel verkar först efter 2-4 dagars medicinering.

Vad ska man tänka på när man tar Waran?

Det är viktigt att följa doseringsschemat, dels för att undvika proppbildning vid för låg dos, dels för blödningsrisken om man får för stor dos. Om en dos har missats eller fel dos getts är det viktigt att kontakt tas med sjuksköterska. Det är viktigt att man äter en allsidig kost när man behandlas med Waran.

Relaterade inlägg: