Vad får man i snitt på högskoleprovet?

Innehållsförteckning

Vad får man i snitt på högskoleprovet?

Vad får man i snitt på högskoleprovet?

Fördelning av resultaten från högskoleprovet 13 mars
2016 vår2016 höst
Totalt75 30455 072
2.006257
1.957369
1.9011393

Hur ser man resultatet på högskoleprovet?

Så hämtar du ditt resultat Provresultatet kommer drygt en månad efter provdagen. Om du skrev högskoleprovet den 24 oktober kan du se ditt resultat från eftermiddagen den 30 november. Du hämtar lättast ditt resultat via ditt konto på anmälningssidan Hogskoleprov.nu. Logga in på det konto du skapade vid din anmälan.

Vad är Normeringstabeller?

Normeringen avgör hur många poäng som behövs på högskoleprovet för att ge ett visst resultat. Normeringen kan variera från prov till prov och därför är det inte säkert att samma poäng ger samma resultat mellan proven.

Hur fungerar poängen på högskoleprovet?

Högskoleprovet består av 160 uppgifter fördelade i två lika stora delar, en kvantitativ och en verbal. För varje rätt svar får du en poäng, en så kallad råpoäng. Felaktiga eller utelämnade svar ger noll poäng. Du får alltså inget poängavdrag om du svarat fel.

Vad krävs för att få 1,9 på högskoleprovet?

  • Många attraktiva utbildningar har lägre antagningspoäng och då kan man ha betydligt fler fel på provet. För att få 1,9 på högskoleprovet måste du i genomsnitt ha 143 poäng, för 1,8 behöver du i genomsnitt ha 139 poäng, och för 1,7 så behövs i snitt 134 poäng. Det finns således ett ganska stort utrymme att komma in på en attraktiv utbildning.

Vad är resultatet från högskoleprovet?

  • Resultatet från högskoleprovet utgör en särskild sökandekategori till utbildningar vid Sveriges högskolor, universitet och andra eftergymnasiala utbildningsinstitutioner. Provet kan därmed sägas ge presumtiva studenter en andra chans vid antagningen, vid sidan av slutbetyget från studier på gymnasienivå.

Hur kan man jämföra betyg med högskoleprovet?

  • Till vissa utbildningar där betygskraven är höga, kan det vara bra om man har skrivit högskoleprovet för att kunna konkurrera om en plats. Ibland används provresultatet också för att skilja mellan sökande med samma meritvärde i betygsurvalet. Du behöver kolla hur antagningen görs för den utbildning du är intresserad av.

Hur ofta publiceras högskoleprovets resultat?

  • Högskoleprovets resultat brukar vanligtvis publiceras ganska omgående efter det att provtillfället har varit. Har du skrivit upp dina svar på en provlapp kan du snabbt se ditt resultat och jämföra dina poäng med tidigare års normeringstabeller.

Relaterade inlägg: