Vad är ändamålet med miljöbalken?

Innehållsförteckning

Vad är ändamålet med miljöbalken?

Vad är ändamålet med miljöbalken?

Miljöbalken trädde i kraft 1 januari 1999. Syftet med miljöbalken är att främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer kan leva i en hälsosam och god miljö. Många bestämmelser som ingick i tidigare miljölagstiftning har fått en vidare tillämpning i och med miljöbalken.

Vilka är grundstenarna i miljöbalken?

Miljöbalken ska bland annat tillämpas så att människors hälsa och miljön skyddas mot skador och olägenheter oavsett om de har orsakats av föroreningar eller något annat. Bestämmelserna i miljöbalken ska vara ett av flera hjälpmedel för att styra utvecklingen i samhället mot varaktigt hållbara lösningar.

Vad heter miljöbalkens övergripande regler?

Miljöbalken[redigera | redigera wikitext] Miljöbalken (1998:808 ), ibland förkortad MB, är en svensk balk, som trädde i kraft 1 januari 1999.

Vilka lagar och regler finns gällande klimat?

Arbetsgivarens ansvar för klimatet Att kontrollera och åtgärda det termiska klimatet hör till det löpande skyddsarbetet på arbetsplatsen enligt föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1). Åtgärder som inte kan genomföras omedelbart ska tidplaneras, till exempel i den årliga handlingsplanen.

Vilka lagar kommer att beröra vårt arbete?

Arbetsmiljölagen, Arbetstidslagen, Diskrimineringslagen och Förtroendemannalagen är några av de viktigaste lagarna som styr arbetslivet. Dina rättigheter på arbetsmarknaden regleras dels i lagar, dels i kollektivavtal mellan arbetsgivare och fack. Om det inte finns något kollektivavtal gäller endast lagarna.

Hur ska miljöbalken tillämpas?

Grundläggande internationella miljöprinciper görs genom miljöbalken rättsligt bindande. Balkens regler skall tillämpas vid all verksamhet och alla åtgärder som har betydelse för miljöbalkens mål parallellt med annan lagstiftning som reglerar verksamheten.

Vilka miljölagar finns det?

Lagstiftningen i Sverige som handlar om miljön hittar man framförallt i miljöbalken och som man ser som en ramlag, den är till för att underlätta för en hållbar utveckling. Den har funnits sedan 1999.

Relaterade inlägg: