Vad smakar flaggpunsch?

Innehållsförteckning

Vad smakar flaggpunsch?

Vad smakar flaggpunsch?

Punsch är en typisk svensk likör med anor från 1700-talet. Råvarorna är många men den utpräglade smaken kommer från arrak.

Vad smakar Arak?

Den har en lätt sötma, smak utav lakrits och är uppfriskande. Tillverkas i vingården Chateau St Thomas i den lilla staden Kab-elias i Bekaa Valley. Familjen Touma har producerat vin och arak här sedan 1888.

Hur gör man arrak?

Arrak är en spritdryck som framställs av destillat av sockerrör, ris, melass eller saften av kokos- eller dadelpalm. Karaktären hos Svensk Punsch varierar mellan olika produkter beroende på arrakens mängd och karaktär samt kryddning. Utöver söt och fyllig kan Svensk Punsch i tillägg vara aromatisk eller kryddig.

Varifrån kommer Arrak?

I Mellanöstern, framför allt Libanon och Irak, är arrak ett sött brännvin kryddat med anis, som vanligtvis dricks blandat med vatten. I Iran motsvarar namnet svenskans sprit. I Irak heter den mest kända arraksorten Zahlawi.

Vad ingår i punsch?

Den blandades till i en bålskål och behövde inte alltid innehålla arrak. Det gick bra med den spritsort eller det vin som fanns till hands. I Sverige hade dock punschen sina obligatoriska ingredienser: arrak, socker, vatten, te och citron. Bålet serverades rykande varmt och dracks ur små koppar med öra.

Är smaksatt med anis?

Anissprit - ouzo, pastis och absinth. Pastis, ouzo, raki, arak, sambuca – runt Medelhavet älskar man smaken av lakrits. Fast inte i konfektform, utan vit, flytande och stark.

Har smak av anis?

Anis (Pimpinella anisum) Anis har en smak som för tankarna till sommar och Medelhav: pastis, raki, ouzo och lakrits. De unga bladen ger en svagt sötaktig smak åt grönsallad och blommorna är en vacker och ätbar garnering.

Vad är arrak gjort av?

Arrak kommer från Indonesien och det är en mycket stark spritsort baserad på ris och melass. Den sötbeska smaken och den starka lukten gör Arrak till en perfekt smaksättning både för bakverk och drycker såsom Punsch. De svenska klassikerna Dammsugare och Arraksbollar hör till våra riktiga favoriter.

Hur gör man punsch?

Egen punsch Blanda sockerlag, sprit, arrak och vitt vin eller citronsaft. Smaka dig fram. Färgsätt med thé eller försiktigt med några droppar sockerkulör. Häll upp på flaskor och låt vila i minst ett par veckor.

Relaterade inlägg: