Vad gör EU för Sverige?

Innehållsförteckning

Vad gör EU för Sverige?

Vad gör EU för Sverige?

Vad gör EU egentligen? Det enkla svaret är att det handlar om samarbete. Sverige och de andra EU-länderna har pekat ut ekonomiska och politiska frågor som de vill arbeta med tillsammans. Ekonomisk tillväxt, hög sysselsättning och hållbar utveckling i EU-länderna är några av målen för samarbetet.

Vilka länder i Europa är rikast?

Belgien, Frankrike, Österrike, Nederländerna, Italien, Tyskland och Storbritannien har alla prisnivåer som ligger upp till 20 % över genomsnittet. Island är ett särskilt intressant fall, eftersom landet tidigare var det dyraste i hela Europa.

Vilken är EU s största budgetpost?

Störst budgetpost för åren 20121–2027 är nu regionalpolitik (trots något minskade anslag) med cirka 36 procent av anslagen. Det går främst till Öst- och centraleuropa. Jordbruk och miljö är nu näst störst post i EUs budget med cirka 33 procent av anslagen.

Vad tjänar Sverige på EU-medlemskapet?

  • EU-kommissionen beskriver vidare vad Sverige tjänar på EU-medlemskapet: Sverige får tillgång till forskar- och innovationsnätverk och bidrag. Här nämns Grafenprojektet där Chalmers i Göteborg under tio år leder 1000 forskare i olika europeiska länder för att utveckla supermaterialet grafen.

Vilka europeiska länder är medlemmar i EU?

  • EU har 27 medlemsländer. stop-watch. Lästid 3 min. Alla europeiska länder som respekterar EU:s demokratiska värden och de mänskliga fri- och rättigheterna kan ansöka om att bli medlem i EU. I dag är 27 europeiska länder medlemmar i EU. Sverige gick med i EU 1995 efter en folkomröstning.

Vilka länder har euro som valuta?

  • EU-länder som har euro. De 19 EU-länder som har gått över till euron som valuta är Belgien, Cypern, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Irland, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Portugal, Slovakien, Slovenien, Spanien, Österrike. Schengen underlättar fri rörlighet.

Relaterade inlägg: