Hur fungerar en räntefond?

Innehållsförteckning

Hur fungerar en räntefond?

Hur fungerar en räntefond?

Räntefonder investerar i räntebärande värdepapper som handlas på räntemarknaden och vars kurs sätts dagligen. Värdeutvecklingen en given dag kan vara negativ i en räntefond. ... En viktig princip för att förstå hur avkastning skapas i räntefonder är att värdet på ett räntepapper stiger om räntan sjunker och vice versa.

Vad är räntor investering?

En räntefond placerar i räntebärande värdepapper, så som statsskuldväxlar, bostads-, kommun- och statsobligationer. Räntefonder har generellt lägre risk än till exempel aktiefonder. ... Gemensamt för alla räntefonder är att det ekonomiska ränteläget påverkar dem på olika sätt.

Vilken typ av räntefond?

Att välja en bra räntefond är egentligen inte så svårt. Det handlar i grunden om att välja en fond som speglar den risk man vill ta. Har man aktier i sin portfölj med relativt hög risk så kan det vara en god tanke att investera i räntefonder med låg risk för att gardera sig vid eventuella nedgångar.

Vad är en kort räntefond?

Korta räntefonder kallas även penningmarknadsfonder och placerar enbart i räntebärande värdepapper med en återstående löptid som är mindre än ett år. Fonden placerar vanligtvis i räntebärande värdepapper som är garanterade av staten, till exempel statsskuldväxlar.

Hur fungerar långa räntefonder?

Långa räntefonder - obligationsfonder Går marknadsräntan upp kan räntefonden gå ner i värde och går marknadsräntan ner kan den gå upp i värde. Fördelen är att om räntan går ner får du en bättre utveckling på fonden än i en kort räntefond.

När ökar räntefonder?

Långa räntefonder (Obligationsfonder) Dessa fonder kan öka i värde i tider när räntorna sjunker. När räntan stiger kan långa räntefonder minska i värde. Kurssvängningarna brukar dock inte vara lika kraftiga som för aktiefonder och fondförvaltarna gör successivt omplaceringar så att värdeutvecklingen stabiliseras.

Vilka är de bästa räntefonderna?

Spiltans räntefond har fått en mängd priser och utmärkelser under åren som bästa räntefond. Bland annat från ratingbolaget MoneyMate: Best defensively managed fund - tre år i rad. för dig som vill ha möjlighet till högre avkastning än på ett sparkonto och är beredd att ta lite högre risk för att uppnå detta.

Hur tjänar man pengar på räntor?

Du tjänar alltså mer i ränta för varje år som går eftersom du får räntaränta. Om du sätter in 50 000 kronor och sparar ytterligare 2000 kronor i månaden blir skillnaden ännu större. Efter 5 år kommer du att ha tjänat 23 600 kronor i sparränta om du sparar på ett konto som har en ränta på 4 %.

Hur påverkas räntefonder av börsen?

Hur hänger det ihop? Till skillnad från en vanlig fond som investerar i aktier eller andra liknande tillgångar, investerar en räntefond istället i skuldsedlar – alltså i lån. ... Och precis som vilket annat lån som helst, påverkas varken summan eller räntan för lånet av hur utvecklingen på börsen ser ut.

Relaterade inlägg: