Vad händer om man blir anmäld för sexuella trakasserier?

Innehållsförteckning

Vad händer om man blir anmäld för sexuella trakasserier?

Vad händer om man blir anmäld för sexuella trakasserier?

Vid sexuellt ofredande gäller sexualbrottslagstiftningen och du kan anmäla trakasserierna till polisen. Du kan alltid ringa och rådgöra med polisen om du är osäker på vad som gäller i ditt fall. Straffet för sexuellt ofredande är böter eller fängelse upp till två år.

Vad kan sexuella trakasserier leda till?

Sexuella övergrepp kan leda till psykisk sjukdom och beroende. Ångest, depression, posttraumatiskt stressyndrom, ätstörningar och missbruk är exempel på sjukdomar som trakasserierna kan leda till. ...

Hur minskar man sexuella trakasserier?

Tänk brett i det förebyggande arbetet Det kan slå rot i en dålig arbetsmiljö. – Det är känt att hög arbetsbelastning skapar oönskade beteenden. Att vara uppmärksam på arbetsbelastningen kan därför vara ett sätt att motverka och förebygga trakasserier.

Hur utreder man sexuella trakasserier?

När du som arbetsgivare får reda på att en anställd känt sig eller känner sig trakasserad ska du utan dröjsmål utreda vad som hänt. För att ta reda på de närmare omständigheterna bör du i första hand prata med den som känner sig utsatt och den eller de som pekas ut som trakasserande.

Kan man få sparken för sexuella trakasserier?

Innehåller anklagelserna om kränkningar och trakasserier också brottsliga handlingar som exempelvis våldtäkt, sexuellt ofredande eller sexuellt utnyttjande kan det vara skäl för avsked. Exempelvis kan det vara så att det inte behövs någon skriftlig varning innan en arbetsrättslig process om avsked kan inledas.

Hur anmäler man sexuella trakasserier?

För att anmäla brottet ska du ringa 114 14 eller besöka en polisstation. Är det ett pågående brott, eller en akut situation, ring 112.

Hur kan man minska sexuella trakasserier?

Du som är arbetsgivare har makten att sätta stopp för sexuella trakasserier. Ta hjälp av arbetsmiljölagen och diskrimineringslagen i arbetet mot sexuella trakasserier. Båda lagarna ställer krav på dig som arbetsgivare men kan också fungera som ett stöd.

Hur agera vid sexuella trakasserier?

Agera direkt, dröj aldrig! Börja med att ta reda på vad som har hänt – prata med den som upplever sig utsatt. Prata därefter med den eller de som påstås ligga bakom trakasserierna. Ibland kan det också vara nödvändigt att prata med vittnen. Bedöm om det finns behov av omedelbara åtgärder under pågående utredning.

Får en arbetsgivare köpa ut en arbetstagare som klagar över att vara utsatt för mobbning på arbetsplatsen?

– Ett utköpsavtal är alltid frivilligt, arbetsgivaren kan alltså inte tvinga dig att skriva på. Det är ett ömsesidigt avtal och det viktiga är att båda parter känner sig nöjda med det. Du kan alltså säga nej om du känner att avtalet inte passar dig. Vad som händer sedan beror på situationen.

Relaterade inlägg: