Hur mycket D vitamin ska man ha i blodet?

Innehållsförteckning

Hur mycket D vitamin ska man ha i blodet?

Hur mycket D vitamin ska man ha i blodet?

Rekommenderade dygnsdoser från Livsmedelsverket i Sverige är: 10 µg (400 IU) för barn och vuxna samt gravida och ammande. 20 µg (800 IU) för personer över 75 år samt barn och vuxna med mycket begränsad solexponering som dessutom inte äter fisk och D-vitaminberikade produkter.

Vad händer i kroppen vid D-vitaminbrist?

D-vitamin är nödvändigt för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig kalcium och fosfor som är viktigt för utvecklingen av bland annat skelett och tänder. Uttalad D-vitaminbrist leder till brist på kalcium och fosfor. Sammantaget kan dessa brister orsaka exempelvis muskelsvaghet, stelhet, trötthet och nedstämdhet.

Vad kan man få i sig av D-vitamin?

  • Stora mängder D-vitamin är giftigt och kan leda till att man får för höga nivåer av kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt. Man kan inte få i sig farliga mängder D-vitamin enbart via maten, men om man äter kosttillskott som innehåller D-vitamin kan man få för mycket.

Vad är det för D-vitamin i livsmedelsdatabasen?

  • Värdet för D-vitamin i Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas omfattar både vitamin D3 (kolekalciferol) och vitamin D2 (ergokalciferol). D-vitamin anges ibland i internationella enheter. Omvandlingsfaktorerna mellan de två enheterna är: 1 IE = 0,025 mikrogram D-vitamin. 1 mikrogram D-vitamin = 40 IE.

Vilken form av D-vitamin finns i din hud?

  • Det finns flera former av D-vitamin. Vitamin D3 är den form av D-vitamin som bildas i vår egen hud då vi vistas i solen och finns även i till exempel fisk, kött och ägg, samt livsmedel berikade med vitamin D3. Vitamin D2 finns i svampar, till exempel stensopp (karljohan) och kantareller, samt livsmedel berikade med vitamin D2.

Vad är brist på D-vitamin i skelett och tänder?

  • D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist på D-vitamin kan orsaka rakit, "engelska sjukan", hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna.

Relaterade inlägg: